Az Európai Parlament kiterjesztené az új jogszabályt
Az Európai Parlament is támogatja azt a jogszabály tervezetet, amely az esőerdőirtással járó mezőgazdasági termékek forgalmazását korlátozná. Ha elfogadják az új jogszabályt, akkor a vállalkozásoknak garantálniuk kell majd azt, hogy az érintett termékeik előállítása sehol a világon nem járul hozzá az esőerdők irtásához.

A tiltás több termékcsoportot is érint az erdők védelmében
A rendelet hatálya ki fog terjedni a szójára, a marhahúsra, a pálmaolajra, a faanyagokra, a kakaóra és a kávéra egyaránt. Emellett az Európai Parlament azt javasolja, hogy a jogszabály hatályát terjesszék ki a sertés-, juh-, kecske- és baromfihúsra, valamint a kukoricára, gumira, faszénre és a nyomtatott papírtermékekre is.
A jogszabály előírásainak kiterjesztéseként az EP képviselők azt is javasolják, hogy az árucikkeket csak az emberjogi szabályok betartásával lehessen előállítani és olyan módon, amely tiszteletben tartja az őslakos népek jogait. Azt is felvetik, hogy a bankokra és pénzintézetekre is vonatkoznia kellene annak az alapelveknek, vagyis ők se eszközölhessenek az esőerdők irtásához valamilyen módon kapcsolódó befektetéseket.
A jogszabály-tervezet fontos lépés az esőerdőirtás felszámolásáért folytatott küzdelemben, amely a COP 26 fontos megállapodása is volt. Nagyon fontos részét képezi a rendelkezéseknek az a tiltás, amely azoknak a takarmányoknak a felhasználására vonatkozik, amelyeket erdők kiírtásával keletkezett mezőgazdasági területeken állítanak elő. Ugyanakkor olyan hangokat is lehetett hallani a viták során, amelyek azt sugallták, hogy a húsipari óriásvállalatok ellátási láncai nem elég átláthatóak ahhoz, hogy garantálni lehessen a termékeik erdőirtás-mentességét.
A szakmai érdekképviseletek arra szólították fel a tervezet további tárgyalásai során együtt döntő Európai Bizottságot, Parlamentet és Tanácsot, hogy az ellátási láncban dolgozó érintettekkel közösen azonosítsák be a jogszabály elfogadása után várható negatív hatásokat és az azok minimalizálásához szükséges megoldásokat.
Egyes vállalatok mindeközben más eszközökkel próbálják az erdőirtás problémáját megfogni, például biotechnológiával előállított pálmaolaj, kakaó vagy kávé helyettesítők kifejlesztésével. Egy idén született tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy az erdőirtás mennyiségét már azzal a felére lehetne csökkenteni, ha az elfogyasztott marhahúsnak mindössze 20 %-át mikrobiális úton előállított fehérjékkel helyettesítenénk.
Vegconomist.com, foodnavigator.com
Kapcsolódó cikkeink
Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Visszatérnek az ÖKO KALAND hősei – folytatódik a SPAR fenntarthatósági minisorozata
A SPAR új epizódokkal folytatja a nagy sikerű „SPAR ÖKO…
Tovább olvasom >Alumínium csillogás a márkaépítésben
Fenntarthatósággal kapcsolatos aktuális kérdéseket járták körbe a Magyar Marketing Szövetség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >