Jó ára lehet a repcének

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 07. 27. 11:30

Reménnyel teljes volt a repce árának alakulása idén április végétől, hiszen az aszályos tavasz hatására sorra érkeztek a terméscsökkenésről hírek. Sajnos a magyar gazdáknak is le kellett mondaniuk a potenciális termés mintegy 10 százalékáról. Az áremelkedés mértéke kompenzálni látszik a veszteségeket – olvasható az agrarszektor.hu-n.

A 2018. évi európai repcetermés visszaesést hoz a 2017. évihez képest, emiatt emelkedni fog a kereslet a mag iránt, így ez elméletileg meg kell hogy emelje az árakat is. Az EU28-ak repcetermelése valójában csak a tavalyi rekordhoz képest elkeserítő, a 2016. évi termést felülmúlja. 2016-ban Európában 20,3 millió tonna mag termett, idén az Oil World bő 21 millió tonnát vár. Ez a tavalyi, 21,9 millió tonnás rekordhoz képest 4 százalékos csökkenést jelent. A repce növényolajipari felhasználása viszont 1 százalékkal emelkedik idén, így 24,2 millió tonna magot igényelhet. Mindez azt jelenti, hogy Európának kb. 3,2 millió tonna repcét kell importálnia a külpiacokról.

Ebből következően azt célszerű számba venni, vajon a beszállítóinknál van-e termelési gond, és ha igen, mekkora. A 2017/18-as szezonban a legnagyobb exportőr az EU28 felé Ausztrália volt 1,86 millió tonna repcemaggal, míg a második Ukrajna 1,7 millió tonnával. Ausztráliában 2017/18-ban 3,7 millió tonna mag került a raktárakba, ami 16 százalékos csökkenés a megelőző évi 4,3 millió tonnához képest, és a 2018/19-es szezonra is hasonló (3,6 millió tonnás) terméssel számolhatunk. Ukrajna az utolsó hírek alapján egy millió hektárról mintegy 2,5 tonna repcemagot vár, ami az átlagosnál melegebb, kedvező téli időjárásnak köszönhető. Ezzel keleti szomszédunk mindenkori rekordot állíthatna be ebből az olajos magból, 12 százalékkal múlná felül a tavalyi évi eredményt. Az aratás azonban még hátravan.

A mostani előrejelzések szerint az EU28-ak külső országokból történő importját nagyjából fedezni tudja az ukrán és az ausztrál import: amennyivel az egyik kevesebbet képes szállítani, annyival többet tud a másik. Ha Európának mégis szüksége lenne repcemagra, akkor fordulhat Kanadához is. A Strategie Grains becslése szerint ugyanis Kanadában átmenő készletként mintegy 2,3 millió tonna áru áll majd az export rendelkezésére, mintegy 1 millió tonnával több, mint az egy évvel korábban. Így hiába kisebb az idén várható canolatermés, a 11 millió tonnás kanadai kivitel nem fog csökkenni.

Magyar exportpartnerek és árak

A magyarországi kivitelben évek óta stabilan 60-62 százalékos exportarányt képvisel Németország, ami nagyjából fél millió tonna repcemagot jelent. Ezen kívül Ausztria és Lengyelország jöhet még szóba mint célpiac. A Bécshez közeli gyár igénye 2017/18-ban és a most kezdődő szezonban is 180 ezer tonnás lehet. Lengyelországból is volt érdeklődés, de ott jellemzően tonnánként 10-15 euróval alacsonyabb az elérhető ár, mint itthon, ezért nem valószínű, hogy a jelenlegi 40 ezer tonnás repcekivitel bővülhet.

A repce áralakulása az utóbbi két évben (Forrás: barchart.com)
Amennyiben a francia termés még rosszabb lesz, mint amit most várnak, és nem éri el az 5 millió tonnát sem, akkor a francia helyzetet tükröző párizsi tőzsde, a MATIF repcejegyzése erősödni fog, ami hatással lesz a magyarországi árakra is. Összességében mégis az a várakozásom, hogy a repce áralakulásban több a tartott irányzatot eredményező tényező, mint ami a növekedés irányába mutat. Ezt az elmúlt két év árának alakulása is szemlélteti a barchart.com ábráján. A fekete vonal az európai jegyzést (EUR/t-ban), a zöld a kanadait mutatja (kanadai dollárban tonnánként). Mindkettő május elejétől csökkenő irányzatot jelez, ami megtorpanni látszik.

Az európai árak és trendek alapján úgy vélem, hogy betakarításkor a 102-105 ezer forintos tonnánkénti alapár elérhető lesz a magyarországi telephelyeken.
(Bidló Gábor, terménypiaci elemző, Prudens Ceres Kft., agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink