Az Európai Bizottság ütemtervet készített a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására
Az Európai Bizottság ütemtervet tett közzé szerdán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására, vonzóbbá tételére a szabályozások egyszerűsítése, az innovatív megoldások és a digitalizáció elterjedésének segítésére.
A brüsszeli közlemény szerint az ütemterv a termelők és az agrár-élelmiszeripari szereplők több generációja számára kívánja megteremteni az alapokat ahhoz, hogy az ágazat vonzó, verseny- és ellenállóképes, jövőorientált és méltányos legyen.
Közölték, az uniós bizottság az idén készít egy átfogó csomagot a mezőgazdaság jogszabályi kereteinek egyszerűsítésére, és egy európai digitális stratégiát a mezőgazdasági ágazatra, amelynek célja az átállás támogatása egy digitális technológiára.
A Bizottság leszögezi: a mezőgazdasági termelésnek kellően stabil életpályának kell lennie ahhoz, hogy a fiatalok szívesen válasszák ezt a hivatást. Ebben szerepet kell játszania a tisztességes jövedelemnek és a célzottabb költségvetési támogatásnak is.
Az ágazat versenyképessé és ellenállóképessé tétele érdekében az EU prioritásként kezelné a biztonságot és a szuverenitást az élelmezés terén. Ennek része lenne az importált termékekre vonatkozó termelési szabványok szigorítása úgy, hogy az EU szabványai ne eredményezzenek versenyhátrányt.
A Bizottság jutalmazná a mezőgazdasági termelőket, amennyiben természetbarát módszereket alkalmaznak. A testület frissíteni tervezi a már érvényes vidékfejlesztési cselekvési tervet, hogy a vidéki területek „életteliek és működőképesek maradjanak”, és továbbra is szorosan kapcsolódjanak az EU kulturális és természeti örökségéhez – írták.
A távlati terveket illetően a következő, 2028. utáni többéves pénzügyi keretre vonatkozóan a stratégia egyszerűbb és célzottabb közös agrárpolitikát (KAP) irányoz elő. A vonatkozó támogatások – a tervek szerint – elsősorban az élelmiszer-termelésben aktívan részt vevő mezőgazdasági termelőkre irányulnak majd, különös tekintettel a fiatal gazdákra és azokra, akik hátrányos természeti adottságú területeken gazdálkodnak. A hangsúly az ösztönzésen lesz, nem a feltételekhez kötésen – tették hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >