Az Európai Bizottság már most megnyitná az uniós borpiacot Moldova előtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 25. 11:03

Az uniós piac mielőbbi teljes megnyitását javasolja az Európai Bizottság a Moldovából származó borok importja előtt.

A brüsszeli testület szerdai közlése szerint erre még a volt szovjet tagköztársasággal kötött szabadkereskedelmi és együttműködési megállapodás életbe lépése előtt sort kerítenének, így akarnak segíteni a gondokkal küszködő moldovai borexporton.

\\\\\\\”Az uniós piac teljes megnyitása a moldovai borok előtt akkor, amikor a gazdák nehézségekkel küzdenek, arról tenne tanúbizonyságot, hogy az EU nemcsak rendkívül sikeres gazdasági közösség, de a szolidaritás övezete is egyben\\\\\\\” – érvelt a piacnyitás mellett Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa.

Az együttműködési és szabadkereskedelmi megállapodást júniusban véglegesítették a tárgyaló felek, a dokumentumot pedig novemberben, a vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozón írhatja alá az EU és Moldova vezetése, nem sokkal később pedig az abban foglaltak alkalmazása is megkezdődhet. A megállapodás eleve magába foglalja, hogy az EU mindenféle korlátozás nélkül megnyitja piacát a moldovai borok előtt, a mostani javaslattal az Európai Bizottság mindössze felgyorsítaná ezt. Jelenleg Moldova 240 ezer hektoliter bort exportálhat szabadon az EU-ba. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink