Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az uniós növényifehérje-termelés fejlesztésének kilátásairól
Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az uniós növényifehérje-termelés fejlesztésének kilátásairól, amelyben több olyan meglévő szakpolitikai eszközt és új javaslatot ismertet, amelyek hozzájárulhatnak a fehérjenövényekben rejlő gazdasági és környezeti potenciál kibontakoztatásához.
A tájékoztatás szerint a jelentés felülvizsgálja egyebek mellett a repce, napraforgómag, lencse kínálati és keresleti helyzetét az Európai Unióban, és megvizsgálja, hogyan lehet a növényi fehérjék gazdaságos és környezetvédelmi szempontból megfelelő előállítását tovább ösztönözni.
A bizottság javaslata szerint a fehérjenövényeket termesztő mezőgazdasági termelőket a javasolt jövőbeli KAP keretében a nemzeti stratégiai tervekbe való bevonása révén lehetne ösztönözni. El kellene ismerni a zöldségek környezetvédelmi és az éghajlattal kapcsolatos célkitűzések szempontjából kedvező hatásait az ökorendszerek és a vidékfejlesztési programok keretében. A versenyképesség növelését kellene elérni az uniós és tagállami kutatási programokból származó kutatás és innováció, valamint a Horizont Európa program 2021-tól hét éven át érvényes költségvetésének megkétszerezése révén.
A szöveg szerint a növényi fehérjék gazdaságos és környezetvédelmi szempontból megfelelő előállítását piacelemzéssel és a piac átláthatóságának a jobb monitoringeszközöknek köszönhető javításával lehetne ösztönözni, valamint a fehérjenövények táplálkozással, egészséggel, éghajlattal és környezettel összefüggő előnyeinek népszerűsítésével, amelyhez 2019-ben mintegy 200 millió eurós kerettel rendelkező uniós promóciós program is hozzájárul.
Az uniós bizottság adatai szerint Európában jelentős a növényi fehérjék iránti kereslet. Ez a 2016-2017-es időszakban mintegy 27 millió tonna nyersfehérjének felelt meg. Az EU önellátási aránya azonban nagyban függ a fehérjeforrástól, ebből kifolyólag az EU évente mintegy 17 millió tonna nyersfehérjét importál, amelyből 13 millió tonna szójaalapú. Pozitív tendencia azonban, hogy a szója termesztési területe az EU-ban a 2013-as KAP-reform óta megduplázódott és mára megközelítőleg egymillió hektárt tesz ki. Hasonlóképpen a hüvelyesek – borsó, lóbab, lencse, csicseriborsó – esetében 2013 óta majdnem megháromszorozódott a termelés az EU-ban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
50%-ra növelné a növényi fehérje arányát kínálatában az Ahold Delhaize
Az Ahold Delhaize az általa forgalmazott európai élelmiszer-kereskedelmi márkák körében…
Tovább olvasom >Eurobarométer: a termelők többsége szerint megfelelő a jövedelmük stabilizálását elősegítő uniós pénzügyi támogatás szintje
Az Európai Bizottság megrendelésére készült, csütörtökön közzétett Eurobarométer-felmérés szerint az…
Tovább olvasom >Az EU és a Mercosur-országok politikai megállapodásra jutottak a tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról
Az Európai Bizottság és a Mercosur-országok képviselői lezárták a szabadkereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >