Az EU újabb alternatív fehérjeforrást engedélyezett: itt a lisztbogár lárvapor
Az Európai Unió újabb lépést tett az alternatív fehérjeforrások bevezetése felé: január 20-án engedélyezte az UV-kezelt közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) porított lárváinak forgalmazását. Ez az intézkedés jelentős mérföldkőnek számít az ehető rovarok európai élelmiszerpiacon való térnyerésében, amelyre a növekvő élelmiszerigény és a csökkenő mezőgazdasági hozamok miatt van szükség. A döntés az Európai Bizottság „új élelmiszerek” listáját bővíti, követve a vándorló sáskák, kis lisztkukacok és házi tücskök korábbi engedélyezését – mutat rá az Agrárszektor cikke.
Az engedélyezési folyamat és a politikai kihívások

Jöhet a lisztbogár lárvapor
Az engedélyezés folyamata nem volt zökkenőmentes. Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Közbiztonsági Bizottsága (ENVI) szavazásán a jobboldali csoportok igyekeztek megakadályozni a döntést, de sikertelenül. A bizottság 39 ellenszavazattal, 32 igen szavazattal és 6 tartózkodással elutasította a francia konzervatív képviselő, Laurence Trochu indítványát, amely a jóváhagyás megakadályozására irányult.
Az engedély alapját az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023 nyarán közzétett tudományos véleménye adta, amely szerint az UV-kezelt lisztbogár lárvapor biztonságosnak minősül a javasolt felhasználási feltételek mellett. Az engedély húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Közlönyében való közzétételt követően lép hatályba.
Mire használható a lisztbogár lárvapor?
Az engedélyezett lárvapor számos élelmiszerben felhasználható lesz, többek között:
- Kenyerekben,
- Tésztafélékben,
- Sajtokban és tejtermékekben,
- Gyümölcs- és zöldségkompótokban.
Az engedély első öt évében kizárólag a francia Nutri’Earth cég jogosult a termék forgalmazására, hacsak más vállalat nem szerez külön engedélyt erre az új élelmiszerre.
Az ehető rovarok jövője az európai élelmiszerpiacon
Az Európai Bizottság jelentősen gyorsítja az ehető rovarok integrációját az európai élelmiszerkultúrába. Az EFSA jelenleg több mint egy tucat kérelmet vizsgál ehető rovarokból származó élelmiszerek értékelésére. Ezzel párhuzamosan azonban a döntések ellenállásba ütköznek. Silvia Sardone, a Lega európai parlamenti képviselője, bírálta a döntést, mondván: „A multinacionális cégek érdekeit a fogyasztók és az élelmiszerbiztonság érdekei elé helyezik.”
Új korszak az élelmiszeriparban
Az EU lisztbogár lárvaporral kapcsolatos döntése az alternatív fehérjeforrások bevezetésének újabb mérföldköve. Az ilyen intézkedések nemcsak az élelmiszerbiztonságot és fenntarthatóságot segíthetik elő, hanem jelentős hatással lehetnek az élelmiszerfogyasztási szokások jövőbeli alakulására is.
Kapcsolódó cikkeink
Javult áprilisban az euróövezet feldolgozóipari aktivitása, de még gyenge teljesítményt mutat
Áprilisban 32 hónapja a legenyhébbre mérséklődött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenésének…
Tovább olvasom >A versenyképesség került előtérbe a fenntarthatósággal szemben az EU-ban?
Az Európai Unió fenntarthatósági (ESG) célkitűzései kiemelt prioritások voltak az…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: A versenyképesség került előtérbe a fenntarthatósággal szemben az EU-ban?
Az Európai Unió fenntarthatósági (ESG) célkitűzései kiemelt prioritások voltak az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Ismét csökken a tojás ára a Lidl-ben
Idén másodszor csökkenti az egyik legfontosabb alapélelmiszer árát a Lidl,…
Tovább olvasom >Néhány hónapja van talpra állni az ország legnagyobb, leégett gesztenyeüzemének
Szó szerint a hamvaiból kell újjáélednie szeptember közepére az ország…
Tovább olvasom >