Az EU-parlament egészségügyi bizottsága feltüntetné a tápértéket az alkoholos italokon
Kötelezővé tennék, hogy az Európai Unióban forgalmazott alkoholos italokon tüntessék fel, hány kalóriát tartalmaznak, az Európai Parlament egészségügyi bizottsága már fel is szólította az Európai Bizottságot, hogy 2016-ig készítsen törvénytervezetet a javaslatról – írja az AFP nyomán a hvg.hu.
Ez még nem kötelező, de április végén az egész parlament szavaz a határozatról, amire már lépnie kell a bizottságnak is. Egy parlamenti forrás a hírügynökségnek azt mondta, ezúttal lehet, hogy megszavazzák a javaslatot.
A gyártók egyébként már próbálnak igazodni a trendhez, hogy a fogyasztók tudni akarják, mit isznak. Az Európai Sörgyártók iparági szövetsége például önként vállalta, hogy 5 ezer tagja feltünteti a tápértéket a termékein. Ettől azt várják, hogy az emberek rájönnek, a sör nem is hizlal annyira, mint például a bor vagy a tömény szeszek. Elő is álltak egy táblázattal, ami azt mutatja, mennyi kalória van az egyes italfajtákban, 100 milliliterben: ennyi whisky 245, a vörösbor 82, a sör viszont csak 46 kalóriát tartalmaz: annyit, mint egy narancslé.
A szeszgyártók szerint azonban ez egy félrevezető összehasonlítás, ugyanis általában nem 100 milliliter sört iszunk, miközben szeszből ez a mennyiség megfelel egy felnőtt férfi maximálisan ajánlott napi fogyasztásának, és meghaladja a nőknek ajánlott mennyiséget.
Most kemény alkudozás folyhat az iparág és az EU-s bürokraták, illetve a fogyasztóvédők és a bürokraták között. Az biztos, hogy a kezdeményezés 2011-ben egyszer már elbukott. Az egészségügyi biztos is véget akar vetni a hallgatásnak a kérdésben, viszont a bizottságban lehetnek olyanok, akik ellenállnak a kezdeményezésnek, ami valószínűleg nem független az alkoholgyártók lobbijától. A bortermelők például már előálltak azzal, hogy mindez óriási többletköltséggel járna a szektorban. (hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >