Az EU és a hazai versenyhivatal is vizsgálhatja az Auchan-Cora felvásárlást

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 26. 12:35

Egyelőre nem döntötte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy kérje-e Brüsszeltől az Auchan–Cora-felvásárlás engedélyezésének jogát – tudta meg a Népszabadság a hivatalnál, ahol azt is elmondták, hogy rövidesen kiderül, az unió vagy a magyar versenyhatóság folytatja-e az eljárást.

A francia Auchan itteni leányvállalata, az Auchan Magyarország Kft. tavaly december végén jelentette be, hogy a Cora hipermarketlánc addigi tulajdonosa, a belga Louis Delhaize-csoport végül nekik ígérte a hét magyarországi Cora hipermarketet. Mivel a fúzióban érintett cégek összes forgalma meghaladja világszinten az ötmilliárd eurót, illetve cégenként a 250 millió eurót, ezért az Auchan itthoni terjeszkedése közösségi szintű ügy.

Az Auchan március elején leadta az összefonódás iránti kérelmét Brüsszelben. Úgy tudni, a bizottság elindította az előzetes adatgyűjtést, az üzlet kapcsán kérdőívvel kereste meg a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben érdekelt kiskereskedőláncok vezetőit. Ugyanakkor a testület az összefonódási kérelmet elküldte a GVH-nak is, amely néhány napon belül eldöntheti, hogy él-e a saját döntési jogkörével.

Az Auchan számára most az a kérdés, hogy a 2011-ben Magyarországon 224 milliárd forintos forgalmat lebonyolított Auchan a hét Cora hipermarkettel kiegészülve 320 milliárd forintos hálózattá tud-e bővülni nálunk. Ezzel az Auchan a hipermarketek között a Tesco után a második legerősebb lánccá avanzsálhat a piacon (a Spar 381 milliárdos forgalmának jelentős része szupermarketekből, illetve szupermarketté átalakított diszkontokból származik, míg az Auchan és a Cora kizárólag hipermarketekből áll).

Ez utóbbi tény azért is lehet érdekes, mert a versenyhatóságok – ­uniós és tagállami egyaránt – ilyenkor azt mérlegelik, hogy az adott kereskedelmi csatornában – hiper- vagy szupermarket, diszkont vagy kisbolt – a cégfúzióval csökken-e vagy megszűnhet-e a verseny. A játszma sorsa eldőlhet azon is, hogy mit gondol a kormányoldal a kiskereskedelem átalakulásáról.

(Batka Zoltán, Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink