Az EU egyelőre csak az almatermelők kártalanításáról tárgyalt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 08. 11:18

Az Európai Bizottság egyelőre csak a lengyel almatermelők kártalanításáról tárgyalt az orosz embargó miatt kieső export miatt, a többi gyümölcs- és zöldségtermelő ügye csak érintőlegesen került szóba – írta a Gazeta Wyborcza pénteken.

alma

A Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter kezdeményezésére ezen a héten létrehozott tárcaközi bizottság csütörtökön tárgyalt Brüsszelben arról, milyen uniós kártalanításra számíthatnak a lengyel gazdák az orosz importilalom elrendelése után. Bár Lengyelországot elsőként sújtották a moszkvai ellenlépések, a tárgyalást az is befolyásolta, hogy azóta Oroszország az egész unióra kiterjesztette az agrártermékek beviteli tilalmát. A lengyel lap úgy tudja, hogy a tárgyalás során az Európai Bizottság képviselői elsősorban az almapiac helyzetét elemezték, annak ellenére, hogy a lengyel fél rámutatott: a lengyel termelők szempontjából fontos más agrártermékek piaca is, mivel például a paprika-, káposzta-, gomba-, ribizli-, meggy-, paradicsom, illetve a fagyasztott zöldség értékesítése is hátrányos helyzetbe került. A lap úgy értesült: a tárgyalás lengyel és uniós résztvevői egyaránt úgy látják, nehéz lesz a nagy almamennyiséget értékesíteni. A lengyel fél különböző megoldási javaslatokat tett, amelyek az EU részéről érdeklődésre találtak – írta a lap. Ilyen volt a biodegradáció (szervesanyag-lebontás) a gazdaságokban, mint legolcsóbb megoldás. A lengyel fél javasolta továbbá, hogy terjesszék ki a leginkább rászoruló termelőknek nyújtott segítséget a friss gyümölcsre, zöldségre, illetve az azokból készült termékekre is.

Részletesebb javaslatok Dacian Colos agrárügyi uniós biztos és Marek Sawicki tárgyalásától várhatók, melyre jövő hét keddjén kerül sor. Lengyelország legalább 700 millió dollárra becsüli az agrártermékek exportjára kivetett orosz tilalom okozta veszteségét. Varsó az EU mintegy 300 millió eurós Szolidaritási Alapjától vár kárpótlást, illetve új piacok felkutatásában látná a megoldást. Csütörtökön a lengyel mezőgazdasági miniszter bejelentette: Lengyelország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületéhez fordul az orosz embargó miatt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink