Az EU-ban Szlovákiában a harmadik legalacsonyabb a lakosság GDP arányos vásárlóereje

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 06. 23. 11:19

A visegrádi négyek közül a legalacsonyabb, az EU tagországok közül pedig a harmadik legalacsonyabb volt Szlovákiában 2021-ben a lakosság GDP-arányos vásárlóereje – jelentette a ma7.sk felvidéki magyar hírportál az Eurostat aktuális statisztikájára hivatkozva csütörtökön.

 

Visszaesett a szlovák lakosság vásárlóereje

A portál cikkében rámutat: a szlovák lakosság vásárlóereje, illetve annak az EU-s átlaghoz viszonyított szintje jelentősen csökkent, 2010 óta hat helyezéssel esett vissza a 27-es uniós rangsorban. A szlovák lakosság vásárlóereje tavaly csak az EU-s átlag 68 százalékát tette ki, ami csak a bolgárok és a görögök szintjénél volt magasabb. A szlovák lakosság vásárlóereje a visegrádi négyek országainak összehasonlításában is jelentős visszaesést mutatott a vizsgált időszakban. Míg 2010-ben a V4-es országok közül GDP-arányos vásárlóerő tekintetében csak Csehország előzte Szlovákiát, mára az ország a visegrádi csoporton belül sereghajtóvá vált.

Elemzők szerint a kialakult helyzet elsődleges oka, hogy jelentős különbség volt megfigyelhető a fogyasztói árak és a bérek növekedésének üteme között. A szlovák lakosság vásárlóereje 2010-ben még az uniós átlag 76 százalékát tette ki, ez 2021-re az EU átlag 68 százalékára esett vissza. Ezzel szemben például Magyarországon a vizsgált időszakban az uniós átlag 66 százalékáról az uniós átlag 76 százalékára nőtt a vásárlóerő.

A lakosság vásárlóereje a V4-es országokban – Szlovákia kivételével – mindenütt javult, Csehországban az EU átlag 2010-es 84 százalékról 91 százalékra, Lengyelországban pedig 63 százalékról 77 százalékra. Az Eurostat szerint a lakosság vásárlóerejét tekintve – immár hagyományosan – Luxemburg végzett tavaly a legjobb helyen az unióban, ott a lakosság vásárlóereje az EU-s átlag 277 százaléka volt. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink