Az étkezés fontos része a horvát és a magyar kultúrának
A kiváló alapanyagok, a tradicionális mezőgazdasági termékek és ételek fontos pillérei a horvát és a magyar kultúrának egyaránt – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán a Horvát Piac elnevezésű rendezvény megnyitóján a budapesti Nagycsarnokban – közölte a minisztérium az MTI-vel.
A rendezvényen ott volt Tomislav Tolusic, horvát mezőgazdasági miniszter és Zdravko Barać, a horvát Mezőgazdasági Ügynökség igazgatója is.
Nagy István kijelentette, az FM számára fontos minden esemény, ahol a szomszédos országok élelmiszeripari eredményeivel, termékválasztékával lehet ismerkedni.
Megállapította, a védjegyek és a földrajzi árujelzők minőségi garanciát nyújtanak a fogyasztóknak a helyi termék eredetéről, hitelességéről. A védjegyes és földrajzi árujelzős termékek hozzájárulnak új munkahelyek teremtéséhez, a turisztikai vonzerő növeléséhez, a fenntartható vidékfejlesztéshez – mondta.
Az államtitkár hozzátette: az agrártárca mindent megtesz a biztonságos és jó minőségű élelmiszerek megtermeléséhez, feldolgozásához, valamint piacra jutásához szükséges körülmények megteremtése érdekében. Az adalékanyagoktól mentes termékek egyre inkább előtérbe kerülnek, felértékelődik a helyi sajátosságok és hagyományok szerepe, nő a fogyasztók igénye a helyben megtermelt élelmiszerek iránt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb fesztivált csapnak a gin körül
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >