Az esőzés a pálinkafőzőknek se hiányzott

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 08. 00:05

A pálinkafőzőket is érzékenyen érinti az óriási mennyiségű csapadék, valamint a bel-, illetve árvízhelyzet. Legnagyobb kárt az eper, cseresznye és barack szenvedte, a meggynek “csak” fele lett oda.

Hét végén közel húsz pálinkafőzde tulajdonosa találkozott Békésben, ahol szó esett az ágazatot is sújtó időjárási körülményekről. "Nagyon szép volt a virágzás, szép volt a gyümölcsök kötése, ám ezt hideg szeles idő követte és az esős idő se használt. A gyümölcsfák nem szeretnek vízben állni és a magas talajvízszint sem tesz jót a termésnek" – mondja kérdésünkre Piros László, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöki tanácsadója, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere. Igaz, nem a lefőzött pálinkák minősége lesz rosszabb, – ez a főzdéken múlik – hanem a gyümölcs lesz kevesebb. A nagymester megnyugtat, a kereskedelmi főzdék csak magyar származási bizonyítvánnyal rendelkező alapanyagból dolgozhatnak, amint arról a 2008-as "Pálinkatörvény" rendelkezik. Az importgyümölcs főzésével inkább bérfőzdékben, vagy az illegálisnak minősülő zug- illetve otthoni lepárlókban próbálkoznak.
A hétvégi békési pálinkafőzdék találkozóján a tulajdonosok az időjárás mellett a gazdasági válságról is értekeztek. Piros László beszámolója szerint a főzdék egyöntetűen a fizetőképes vásárlóerő távolmaradását tapasztalják, tavaly hat-hét százalékkal esett a forgalom. "Az idei – terméskiesésből adódó – csökkenést legtöbben a tavalyi készletek értékesítésével igyekeznek kompenzálni."
Azok a termelők viszont, akiknek termését nem vitte el a víz vagy a betegség – jól járhatnak. Bár a felvásárlási árakról még csak most tárgyalnak, gazdák és felvásárlók egyaránt a tavalyi felvásárlási áraknál magasabbra számítanak, melynek mértékéről még nincs megállapodás – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink