Az esős időjárás ellenére jó termés a magyar földeken

Szerző: STA Dátum: 2024. 07. 08. 11:00

Az idei tavasz meleg és csapadékhiányos időjárása ellenére a Talentis Agro Zrt. eddigi aratási eredményei szerint az őszi árpa mennyisége és minősége is elfogadható. A holding 2,5 ezer hektáron vetett árpát, amelynek jelentős részét már be is takarították. A termés egy része takarmányárpa, míg másik része sörárpaként hasznosul, és összesen 63 mázsa árpát takarítottak be hektáronként.

A kereskedők jelentős igényt jeleztek az étkezési búza iránt (Fotó: Pixabay)

Az őszi búza betakarítása is javában zajlik, és a vetett 11 ezer hektár több mint felén már arattak. Zimmermann István, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja szerint a terméseredmények ígéretesek, bár az étkezési búza sikértartalma az alsó szintet éri el, a fehérjetartalom viszont megfelelő. „Összességében jó, közepes termés várható, a tavalyi szintet idén is tudjuk hozni” – mondta Zimmermann.

Növekvő kereslet az étkezési búza iránt

A kereskedők jelentős igényt jeleztek az étkezési búza iránt, keresve a minőségi alapanyagot belföldön. Magyarországon idén 860 ezer hektáron termesztenek búzát, ami kevesebb az előző évi 1 millió hektárhoz képest, de a termés így is fedezni fogja a hazai szükségletet és exportlehetőségeket is biztosít.

Repce: nem kedvez a magyar klíma

A repce betakarítása is folyamatban van, de az átlagtermés nem éri el a 3 tonnát hektáronként. A Talentis Agro repceföldjein jelenleg 2,6 tonnánál tartanak. Zimmermann István szerint a repce termesztése Magyarországon nem gazdaságos, különösen a kevesebb csapadékos területeken. A repce vetésterülete idén 200 ezer hektár alatt van, ami szintén az ágazat csökkenő jelentőségét mutatja.

Viharok lassították az aratást, de jó minőségű a gabona

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint az idei aratás hamarabb kezdődött, de az időjárási viszonyok lelassították a munkákat. Július elejére az őszi árpát már learatták a 259 ezer hektáros területről, az átlagtermés 5,7 tonna/hektár lett.

Kiváló minőségű a búza az áprilisi esők miatt

A búza betakarítása is folytatódik, és a várakozások szerint a termésátlag az árpáéhoz hasonló lesz, azaz körülbelül 5 millió tonna őszi búzát takarítanak be, ami több mint kétszerese a hazai szükségletnek. Ez lehetőséget biztosít az exportpiacokra is. Az őszi káposztarepce esetében az átlagtermés 2,7 tonna/hektár, ami elmarad a várakozásoktól, a kedvezőtlen őszi és téli időjárás miatt. Petőházi Tamás szerint a csapadékosabb időjárás ellenére a gabona minősége kiváló maradt, mivel a csapadék nem esett folyamatosan több napon át. „Az áprilisi esőzések következtében nagyon szép, egészséges búzaszemeket arathatunk le, aminek kifejezetten örülünk” – mondta Petőházi.

novenyvedoszer.hu

Kapcsolódó cikkeink