Az ESFA a füstaromát vizsgálta
Nagy mennyiségben fogyasztva egészségkárosító lehet néhány olyan aroma, amivel az élelmiszergyárak füstölt ízű termékeket állítanak elő – áll az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ESFA) legújabb jelentésében.
A hatóság további adatokat kér a gyártóktól, és összeállítja a biztosan kockázatmentes összetevők listáját.
A füstaromát a hosszadalmas hagyományos füstölés helyett használja már régóta az élelmiszeripar, minden olyan termékhez, amelyeket a füstölt íz miatt vásárolunk. Az adalékanyagokat húskészítménybe, halakba, levesekbe, szószokba teszik.
Az ESFA tizenegy féle ilyen anyagot vizsgált meg. Kettőnél – a gyári adatokra alapozva – nem találtak kockázatot, 7 további esetben mérsékelt kockázati tényezőkkel kell számolni az ilyen termékeket nagy mennyiségben fogyasztóknak, 1 esetben azonban "a vizsgálat nem tudta kizárni a genetikai károsító hatás lehetőségét" – olvasható a jelentésben. Ez az AM01-nek nevezett anyag, amit bükkfafüstből nyernek. Egy további esetben nem tudott a kutatás értékelhető eredményt produkálni, adathiány miatt.
A brit Élelmiszergyártók Szövetsége azt közölte a BBC-vel, hogy együttműködnek az ESFA-val a további vizsgálatokban, szóvivőjük megjegyezte ugyanakkor, hogy a füstaromák használata, a hagyományos füstöléssel összehasonlítva "relatíve biztonságosabb" – írja a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >