Az erősödő forint kissé visszafogja a húsdrágulást

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 23. 17:01

Európa húspiacán is érzékelhető nyomot hagyott a februári hideg. Csökkent ugyanis a vágósertések kínálata, miközben a kereslet erős maradt, ami a sertés árának emelkedését eredményezte az Unióban. A magyar árakat is meghatározó „E” kereskedelmi osztályba tartozó uniós sertés átlagára ár 5 százalékkal csökkent az idei év első hónapjában 2011 decemberéhez képest, ugyanakkor 12 százalékkal volt magasabb, mint egy esztendővel korábban – állapította meg az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI).

Az uniós sertésárak februári növekedése kevésbé jelent meg a magyarországi árakban, merthogy közben a forint erősödött az euróval szemben. Az év elején történtek hátteréről az AKI megállapítja, hogy az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok, vágóhidak sertésárai stagnáltak vagy kismértékben emelkedtek a 6-7. héten.

Az év első öt hetében folyamatosan emelkedett a sertés jegyzési ára a frankfurti tőzsdén, majd a hatodik héten átmenetileg csökkent, és a hetedik héten nőtt. Ennek alapján várható, hogy a sertés ára továbbra is magas szinten marad.
A KSH legfrissebb állatlétszám adatai szerint, Magyarországon 2011. december 1-jén 3,032 millió sertést tartottak, ami 4,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni gazdaságokban az előző évinél 3,2 százalékkal több (873 ezer), míg a gazdasági szervezeteknél 4,3 százalékkal kevesebb (2,2 millió) sertést számláltak. Az anyakoca-állomány 4,1 százalékkal 210 ezer egyedre csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest.

Tavaly Magyarország sertéshúsból nettó exportőr, élősertésből nettó importőr volt. A KSH adatai alapján 2011. január-november között az élősertés-export 39,9 ezer tonna volt, ami közel 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Az élősertés behozatala több mint 40 százalékkal csökkent. A nemzetközi piacokon értékesített sertéshús mennyisége 2,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor az export értéke 4,2 százalékkal nőtt. A sertéshúsimport mind mennyiségben, mind értékben növekedett a tavalyi év első tizenegy hónapjában a 2010. január és november közötti időszakhoz viszonyítva.
Az idei év elején ugyan megállt a vágósertés termelő árának emelkedése Magyarországon, de az árak magas szinten maradtak. A vágósertés termelői ára 456 forint/kg hasított súly volt 2012 januárjában, 28 százalékkal emelkedett egy év alatt. A termékpálya további fázisaiban kisebb mértékű volt az árak növekedése. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 9 százalékkal volt magasabb az idei év első hónapjában, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 10 százalékkal, a sertéscombé 12 százalékkal emelkedett.
Ha távolabbra tekintünk, akkor az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) legfrissebb becslését kell idézni. Az USA sertéshústermelése 2012 első negyedévében 2,4 százalékkal lesz több, mint az előző esztendő azonos időszakában. Éves szinten a termelés két százalékos bővülését (10,5 millió tonnára) prognosztizálják. A sertéshúsexport tekintetében nem várnak jelentős változást a tavalyi évihez képest, míg az import további 2 százalékos csökkenését valószínűsítik. Az élősertés behozatala várhatóan a 2011. évi mennyiséghez hasonlóan alakul. Az USA-ban a sertés ára dollárban számolva két százalékkal csökkent 2012 januárjában a 2011. decemberihez viszonyítva, ami forintban kifejezve 1,8 százalékos emelkedést jelent, mivel a forint gyengült a dollárral szemben.
A Rabobankot is idéző AKI-jelentésből kiderül, hogy az USDA előrejelzéséhez hasonlóan, az Egyesült Államok sertéshústermelésének két százalékos bővülését várja 2012-ben, elsősorban a termelékenység növekedése miatt. Az idézett szakértők azzal számolnak, hogy folytatódik az erőteljes export Kína irányába, de volumene várhatóan nem éri el a 2011. évi szintet.
A Rabobank előrejelzése szerint az Európai Unióban a sertésszektor jövedelmezősége pozitív irányba mozdulhat el. Ennek oka, hogy a kínálat csökkenése a termelői árak növekedését okozza. Az Unió anyakoca-állománya ugyanis kilenc százalékkal csökkenhetett decemberben, és ez a sertéshústermelés 3,6 százalékos mérséklődését jelentheti az idén.

Kapcsolódó cikkeink