Az eredetileg tervezett éves átlagos 5%-os pénzromlási ütem közel háromszorosát szenvedheti el a gazdaság

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 31. 12:58

Minden korábbi várakozást felülmúl Magyarországon az infláció. A legfrissebb, júliusi inflációs adat megjelenése után az elemzők felfelé módosították inflációs várakozásaikat, és nem kizárt, hogy a kormány által eredetileg tervezett éves átlagos 5%-os pénzromlási ütem közel háromszorosát szenvedheti el a magyar gazdaság. Ennek nyomán az állami költségvetés dörzsölheti a tenyerét, hiszen a forgalmi típusú bevételek csak úgy ömlenek a büdzsébe részben a magasabb árak miatt: csak az idei hetedik hónapban 723 milliárd forintnyi áfabevételt nyelt el a költségvetés.

Az adóemelések jól jöttek a kormánynak

Többlet, de miből?

A Pénzügyminisztérium két héttel ezelőtti közléséből derült ki, hogy júliusban fordulat állt be a költségvetés fő számaiban: 255,7 milliárd forintos többletet ért el az államháztartás központi alrendszere. Gyűjtésünk szerint ilyen mértékű szufficitre az év hetedik hónapjában korábban még soha sem volt példa. A friss, előzetes havi államháztartási adat kapcsán arra is rámutattunk, hogy a korábbinál sokkal jobb büdzséegyenlegben szerepet játszanak a bevéli oldalt ért hatások, többek között a július elsejével életbe lépett adóemelések.

A szaktárca a héten közzétette a részletes júliusi államháztartási számokat, amiből már pontosabb képet kaphatunk arról, mi is rántotta pluszba a költségvetést az idei év hetedik hónapjában.

Ha csak a júliusi adatokat nézzük, a következő fejlemények lehetnek nagyon feltűnőek:

  • A központi költségvetés bevételei 1866 milliárd forintra rúgtak, ami 17,3%-kal magasabbak, mint tavaly ilyenkor.
  • Ezen belül a gazdálkodó szervezetek befizetései 24,5%-kal növekedtek, 223 milliárd forintra. Ezen belül a társasági adóbevételek közel 35 milliárd forintot értek el, ami 59%-os éves növekedésnek felel meg.
  • A cégek adóbefizetéseinek növekedése látványosan érzékelhető a kivánál: 21 milliárd után 28 milliárd forintos bevétel ezen a soron, csak a hetedik hónapban. A jelenlegi formájában utolsó hónapjait élő kata 18 milliárd forintot hozott az állam konyhájára, ami 11%-kal magasabb, mint egy éve.

A teljes cikk itt olvasható… 

Kapcsolódó cikkeink