Az eredeti ízekre kell helyezni a hangsúlyt a gyermekétkeztetésben
Az alapanyagok – a zöldségek és a gyümölcsök – eredeti ízére kell helyezni a hangsúlyt a gyermekétkeztetésben, ezért van szükség a cukor mellett az édesítőszerek csökkentésére is – mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke – olvasható a penzcentrum.hu-n.
A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte, az egészséges táplálkozásban minden élelmiszernek helye van, akár a cukornak is. Szűcs Zsuzsa azonban felhívta a figyelmet, hogy az elfogyasztható mennyiségen nagyon nagy hangsúly van.
A közétkeztetésnek az lenne a feladata és célja, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy minél inkább élvezni tudják az élelmiszerek természetes ízét – fűzte hozzá Szűcs Zsuzsa.
Egy egészséges súlyú, egészséges gyerek számára nem jár hozzáadott előnyökkel az energiamentes édesítőszerek használata, viszont ha megtanulja értékelni a természetes ízeket, azzal mindenki jól jár – hangsúlyozta a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke.
Az Európai Unióban komoly hangsúlyt fektetnek az élelmiszerbiztonságra, ez igaz az édesítőszerekre is. Alapvető tanács azonban, hogy hároméves kor alatt nem javasolt ezek fogyasztása, mert a növekedésben lévő szervezetnek nincs igénye az energiamentes megoldásra – szögezte le Szűcs Zsuzsa.
A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke hozzátette, az édesítőszerek egészségessége, biztonságossága szempontjából nincs rangsor, minden adalékanyag szigorú szűrőn megy át.
.A barna cukor és a méz, bár kevésbé feldolgozott, mint a fehér cukor, energiatartalmuk nagyjából azonos, mégis jobb választás lehet, de minél kevesebb mennyiséget ajánlanak fogyasztani ezekből az édesítőkből is – ajánlotta Szűcs Zsuzsa. (Pénzcentrum/InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
DélKerTÉSZ: Rekordmennyiségű magyar zöldség került a boltláncokba
Rekordmennyiségű magyar zöldséget juttatott el a belföldi áruházláncokba a DélKerTÉSZ…
Tovább olvasom >Fókuszban a zöldség-gyümölcs
2025 tavasza nem csak azért fontos a zöldség-gyümölcs ágazatban, mert…
Tovább olvasom >A zöldségek árának csökkentésével támogatta kora ősszel az egészséges táplálkozást a norvég Kiwi
A norvég diszkont kereskedő, a Kiwi csökkenti a 25 legkeresettebb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >