Az eredeti ízekre kell helyezni a hangsúlyt a gyermekétkeztetésben
Az alapanyagok – a zöldségek és a gyümölcsök – eredeti ízére kell helyezni a hangsúlyt a gyermekétkeztetésben, ezért van szükség a cukor mellett az édesítőszerek csökkentésére is – mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke – olvasható a penzcentrum.hu-n.
A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte, az egészséges táplálkozásban minden élelmiszernek helye van, akár a cukornak is. Szűcs Zsuzsa azonban felhívta a figyelmet, hogy az elfogyasztható mennyiségen nagyon nagy hangsúly van.
A közétkeztetésnek az lenne a feladata és célja, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy minél inkább élvezni tudják az élelmiszerek természetes ízét – fűzte hozzá Szűcs Zsuzsa.
Egy egészséges súlyú, egészséges gyerek számára nem jár hozzáadott előnyökkel az energiamentes édesítőszerek használata, viszont ha megtanulja értékelni a természetes ízeket, azzal mindenki jól jár – hangsúlyozta a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke.
Az Európai Unióban komoly hangsúlyt fektetnek az élelmiszerbiztonságra, ez igaz az édesítőszerekre is. Alapvető tanács azonban, hogy hároméves kor alatt nem javasolt ezek fogyasztása, mert a növekedésben lévő szervezetnek nincs igénye az energiamentes megoldásra – szögezte le Szűcs Zsuzsa.
A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke hozzátette, az édesítőszerek egészségessége, biztonságossága szempontjából nincs rangsor, minden adalékanyag szigorú szűrőn megy át.
.A barna cukor és a méz, bár kevésbé feldolgozott, mint a fehér cukor, energiatartalmuk nagyjából azonos, mégis jobb választás lehet, de minél kevesebb mennyiséget ajánlanak fogyasztani ezekből az édesítőkből is – ajánlotta Szűcs Zsuzsa. (Pénzcentrum/InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
Nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt
A Freshfel Europe által közölt friss adatok alapján Magyarország az…
Tovább olvasom >FMI: A vásárlók 57%-a a nagy láncok üzleteiben vásárol friss zöldséget-gyümölcsök
Míg a hagyományos élelmiszerüzletek még mindig a fogyasztók által leginkább…
Tovább olvasom >Frissen Szeretem Zöldségmártogatós snack
A Vitamin Szalon Kft.-vel eljutottunk arra a szintre, hogy döntést…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >