Az EP rábólintott a kártyadíjak maximálására

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 10. 11:25

Elsöprő többséggel fogadta el kedden Strasbourgban az Európai Parlament plénuma azt az uniós jogszabályt, amely egységes felső határt szab a bankkártyás fizetésnél a kereskedőkre kivetett bankközi díjaknak az Európai Unióban.

EU

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint 621 képviselő támogatta a javaslatot, 26-an szavaztak ellene, és 29-en tartózkodtak.

“A jogszabály a jelenleg formálódó pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó irányelvvel együtt egyenlő versenyfeltételeket biztosít a szektorban Európában. Javítja a díjszabás átláthatóságát, ösztönzi a versenyt és ezentúl a kártyahasználók és a forgalmazók is a számukra legelőnyösebb kártyát választhatják” – mondta a javaslatért a parlamentben felelős spanyol, néppárti képviselő, Pablo Zalba.

Az új szabályok értelmében a nemzetközi és a belföldi tranzakciók esetében is a pénzmozgás 0,2 százaléka lehet a maximális bankközi díj. A belföldi tranzakció esetében a szabály csak öt év múlva lép életbe, ám akkor a tagállamok 5 eurócentes felső korlátot is bevezethetnek. A hitelkártyák esetében 0,3 százalék lesz a megszabott maximum, de a tagállamok ennél szigorúbb szabályt is szabhatnak majd.

A bankközi díjak maximum alól kivétel lesz a készpénzfelvétel. A szabályok nem vonatkoznak majd az üzleti kártyákra, valamint az olyan kártyákra sem, amelyeknél ugyanaz a kibocsátó és az elfogadó pénzintézet.

A közvetlenül választott parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács tavaly decemberben állapodott meg a kérdésben. Az új szabályok fél évvel azt követően léphetnek hatályba, hogy a miniszterek tanácsa is formálisan rábólint az egyezségre, és a jogszabályt kihirdetik az unió hivatalos közlönyében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink