Az EP jóváhagyta a fogyasztói csoportok közös érdekérvényesítését biztosító irányelvtervezetet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 25. 11:10

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta azt az irányelvtervezetet, amely egyebek mellett nagyobb és közös védelmet biztosít a fogyasztóknak, ha saját országukban vagy egy másik tagországban többekkel együtt éri őket jogsérelem – közölte az uniós parlament kedden.

A szabályok értelmében a tagállamok összehangolt kereseti rendszert fognak működtetni, ezzel fokozottabb védelmet biztosítanak a fogyasztóknak a tömeges jogsértésekkel szemben, ugyanakkor felszámolják a visszaélésszerű pereket.
Kollektív keresetet az uniós jog által szabályozott számos területen, így például az adatvédelemmel, az utazással és turizmussal, a pénzforgalmi szolgáltatásokkal, az energiával és a távközléssel kapcsolatos uniós szabályok megsértése miatt lehet indítani.
Minden tagállamnak legalább egy olyan eljárást kell bevezetnie, amelynek keretében az arra feljogosított szervezetek – fogyasztóvédelmi tömörülések vagy köztestületek – a bíróságon a jogsértés megszüntetését vagy tilalmát kérhetik, vagy jogorvoslatért, kártérítésért folyamodhatnak. A határokon átnyúló keresetek indítására feljogosított szervezeteknek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük az egész unióban.
A fogyasztói csoportok képviseletét és nevükben kollektív keresetet csak a tagállamok által arra feljogosított szervezetek indíthatnak, ügyvédi irodák nem – emelték ki.
A jogszabály továbbá azt is biztosítja, hogy ne indulhassanak visszaélésszerű perek kereskedők ellen, illetve szintén a visszaélések megelőzése érdekében kerülni kell a büntető kártérítések megítélését – közölték.
Az elfogadott irányelv húsz nappal azt követően lép hatályba, hogy azt az Európai Unió hivatalos lapjában kihirdették. A tagállamoknak huszonnégy hónap áll majd rendelkezésükre az irányelvben foglaltak átültetésére a saját jogrendjükbe, és további hat hónap a szabályok alkalmazására – tették hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink