Az ENSZ különadót vetne ki minden magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre
Az egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését javasolja az ENSZ egy kedden bemutatott jelentésében.
Olivier de Schutter a világszervezet táplálkozásügyi különmegbízottja jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszertermelés globális rendszere „mélyen diszfunkcionális”, a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít. A jelenlegi agrártámogatási rendszer az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága – állapította meg de Schutter.
A nyugati világ átlagos adófizetője valójában háromszorosan is megfizet az egészségtelen táplálkozásért, hiszen viselni kell a rosszul működő agrártámogatási rendszer költségeit, továbbá pótolni kell azt a kiesést, amely azért keletkezik, mert az élelmiszeripari cégek a marketingre fordított kiadásokkal csökkentik az adóalapjukat, és fenn kell tartani az egészségügyi rendszert is, amelyet „fenntarthatatlanul nagy mértékben” megterhel az egészségtelen táplálkozás hatására keletkező betegségek kezelése – áll a jelentésben.
De Schutter szerint az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására van szükség. Először is különadót kellene kivetni minden magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon. Az úgynevezett gyorséttermi ételek gyerekeket célzó reklámját kifejezetten tiltani kell, a felnőtteket célzó reklámokat pedig korlátozni kell. Végül át kell alakítani az agrártámogatási rendszert is, azzal a céllal, hogy a szubvenciók az egészséges táplálkozást segítsék elő – áll a Genfben bemutatott jelentésben, amelyről előzetesen a Die Welt című német lap is beszámolt.
Az ENSZ különmegbízottja az alapvető emberi jogokból vezeti le reformjavaslatait: a táplálkozáshoz való jog nem csupán azt jelenti, hogy „az embernek joga van ahhoz, hogy ne éhezzen”, hanem azt is, hogy joga van „az egészséges és aktív életet biztosító táplálkozáshoz” – idézett a Die Welt a jelentésből. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >