Az ENSZ különadót vetne ki minden magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 06. 16:22

Az egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését javasolja az ENSZ egy kedden bemutatott jelentésében.

Olivier de Schutter a világszervezet táplálkozásügyi különmegbízottja jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszertermelés globális rendszere „mélyen diszfunkcionális”, a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít. A jelenlegi agrártámogatási rendszer az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága – állapította meg de Schutter.

A nyugati világ átlagos adófizetője valójában háromszorosan is megfizet az egészségtelen táplálkozásért, hiszen viselni kell a rosszul működő agrártámogatási rendszer költségeit, továbbá pótolni kell azt a kiesést, amely azért keletkezik, mert az élelmiszeripari cégek a marketingre fordított kiadásokkal csökkentik az adóalapjukat, és fenn kell tartani az egészségügyi rendszert is, amelyet „fenntarthatatlanul nagy mértékben” megterhel az egészségtelen táplálkozás hatására keletkező betegségek kezelése – áll a jelentésben.

De Schutter szerint az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására van szükség. Először is különadót kellene kivetni minden magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon. Az úgynevezett gyorséttermi ételek gyerekeket célzó reklámját kifejezetten tiltani kell, a felnőtteket célzó reklámokat pedig korlátozni kell. Végül át kell alakítani az agrártámogatási rendszert is, azzal a céllal, hogy a szubvenciók az egészséges táplálkozást segítsék elő – áll a Genfben bemutatott jelentésben, amelyről előzetesen a Die Welt című német lap is beszámolt.

Az ENSZ különmegbízottja az alapvető emberi jogokból vezeti le reformjavaslatait: a táplálkozáshoz való jog nem csupán azt jelenti, hogy „az embernek joga van ahhoz, hogy ne éhezzen”, hanem azt is, hogy joga van „az egészséges és aktív életet biztosító táplálkozáshoz” – idézett a Die Welt a jelentésből. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink