Az energiaital is szabályozott termék lehet, mint a cigaretta és az alkohol

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 07. 11:50

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több szülő és gyermekorvos hívja fel a figyelmet az energiaitalok egészségügyi kockázataira, és arra törekednek, hogy ezekre az italokra hasonlóan szigorú szabályozások vonatkozzanak, mint az alkoholra és a cigaretta termékekre.

A fiatal korosztály víz helyett issza őket

Az energiaitalok népszerűsége rohamosan nő, de a tudományos kutatások azt mutatják, hogy túlzott fogyasztásuk negatív hatással lehet mindannyiunk egészségére, különösen a gyermekekre. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy ezekhez az italokhoz túl könnyen hozzá lehet jutni, és sok gyermeknek nem ismeretes az egészségügyi veszély, amit hordoznak magukban.

Az energiaitalok koffeintartalma az évek során folyamatosan nőtt, és az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nincs általános szabályozás, amely megtiltaná a magas koffeintartalmú energiaitalok értékesítését kiskorúaknak. Ezzel szemben egyes országok, például Litvánia már korábban bevezette a tilalmat a 18 év alattiak számára. Norvégiában, Dániában és Franciaországban pedig a taurintartalmú energiaitalok értékesítése is szigorúan szabályozott – írja a Reuters.

A taurin, amely az energiaitalokban is megtalálható, hasonlóan működik, mint a koffein, és stimulálhatja a szervezetet. Mivel nincs meghatározva pontosan, hogy a gyermekek mennyi taurint fogyaszthatnak biztonságosan, szükség van világszerte szigorúbb szabályozásra az energiaitalok forgalmazására vonatkozóan. Az aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok gyakran az energiaitalokat választják a víz vagy más egészségesebb italok helyett, és naponta több doboz is elfogyaszthatnak. Ennek következtében a koffeinfogyasztás mellékhatásai közé tartozhat a gyors vagy szabálytalan szívverés, fejfájás, remegés, gyomorpanaszok és alvászavar, ami a mentális egészségre is káros hatással lehet.

Az energiaitalok csomagolása gyakran vonzza a gyermekeket, mivel színes és fiatalos megjelenésűek, ami eltereli a figyelmet az italok potenciális veszélyeiről. Emellett a szülők is gyakran félrevezetődhetnek, mivel a termékek gyakran tartalmazzák a vitaminok és gyümölcsök jelenlétét a címkén, miközben alig találhatók információk az energiaitalokról. Ez ellentétes az energiaital-ipar állításaival, miszerint ezeket a termékeket csak felnőtteknek szánják.

A gyermekorvosok és az egészségügyi szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy felhívják a figyelmet az energiaitalok veszélyeire, és ösztönözzék a szigorúbb szabályozások bevezetését az energiaitalok értékesítése terén, különös tekintettel a gyermekekre és serdülőkre. Az egészséges életmód és az egészséges italok előtérbe helyezése kulcsfontosságú a jövő generációk egészségének megőrzése szempontjából.

Kapcsolódó cikkeink