Az én kis vasgyúróm! – Milyennek látja a szülő kövér gyerekét

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 15. 10:35

Miközben egyre inkább terjed a gyermekkori elhízás, a kutatók kimutatták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek szülei gyakran hiszik azt, hogy csemetéjük normális testsúlyú – írja a mipszi.hu. Már számos korábbi kutatás is kimutatta, hogy a túlsúlyos gyermekek szülei gyakran nem ismerik fel, hogy probléma van gyermekük testsúlyával.

Az en kis vasgyurom! - Milyennek látja a szulo kover gyereket

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az elhízási járvány megfékezésén dolgozó szakembereknek számításba kell venniük azt, hogy a túlsúlyos vagy elhízott rokonok nem feltétlenül tudnak megfelelő döntéseket hozni a testsúllyal kapcsolatban, mivel még az sem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy gyermekük elhízott. A túlsúlyos szülők nagy valószínűséggel toleránsabbak gyermekük testsúlyával kapcsolatban, amivel kiteszik őket a túlsúllyal járó egészségügyi kockázatoknak.

A mostani kutatásban a szakértők 253 édesanyát és gyermekeiket kérdezték meg a Columbia Egyetem orvosi központjának gyermekfogászati klinikáján arról, milyen elképzeléseik vannak az egészséges és az ideális testméretekről. A válaszokból az derült ki, hogy az elhízott felnőttek 71, és a túlsúlyos felnőttek 35 százaléka alábecsüli az emberek testméretét, míg a normális testsúlyú felnőttek közül csupán 9 százalék követte el ezt a hibát.

A túlsúlyos gyerekek édesanyái különösen rosszul mérték fel, hogy gyermekük egészséges testsúlyú-e. 80 százalékuk alábecsülte gyermeke testsúlyát, míg a normális testsúlyúak anyái közül csak 7 százalék tette ugyanezt. Az elhízott gyermekek esetében ez 23 százalék.

Az elhízott édesanyák gyermekei is nehezen tudták megítélni a testsúlyt, a többségük helytelenül ítélte meg a felnőttek testméretét. A túlsúlyos és elhízott gyermekek 86 illetve 62 százaléka vélte azt, hogy alacsonyabb a testsúlya, mint valójában, míg a normális testsúlyúak közül csak 15 százalék követte el ezt a hibát.

Kapcsolódó cikkeink