Az emelkedő koffeintartalom az energiaitalok gyermekeknek történő értékesítése ellen szól

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 09. 04. 10:07

Az Egyesült Államokban gyermekorvosok és szülők követelik, hogy a döntéshozók kezeljék úgy az új, magas koffeintartalmú energiaitalokat, mint az alkoholt és a cigarettát, és tiltsák be a kiskorúaknak történő értékesítésüket, hiszen egyetlen adag annyi koffeint tartalmazhat, mint hat doboz Coca-Cola.

Míg a Monster Energy egy dobozában 150 mg koffein van, addig számos rivális termék (Prime Energy, Ghost, vagy a Kim Kardashian nevéhez fűződő Kimade) 200 mg koffeint tartalmaz.

Mivel az energiaitalok koffeintartalma az évek során megemelkedett, egyes országok és kiskereskedők betiltották a termékeket, míg másutt korhatárhoz kötötték a vásárlást.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nincs olyan szabályozás, amely tiltaná a magas koffeintartalmú energiaitalok árusítását.

Dr. Holly Benjamin, a Chicagói Egyetem gyermekgyógyász és ortopéd sebész professzora szerint az alkoholhoz és cigarettához hasonló korhatár-előírások nélkül a kiskereskedők nem valószínű, hogy korlátozzák az e termékekhez való hozzáférést, pedig dönthetnének úgy például, hogy a sportitalokat és az energiaitalokat különböző helyeken helyezik el, és másképp címkézik e részlegeket.

– Szerintem ez nem valószínű, hogy szabályozás nélkül megtörténik, hiszen ezzel együtt a termékek pontosabb címkézésére és széles körű edukációra is szükség lenne – mondta Dr. Benjamin.

Hozzátette: – A nagy dózisú koffeint tartalmazó energiaitalok a gyermekek számára nem biztonságosak. A koffeint fogyasztó gyerekeknél túl gyors vagy szabálytalan szívverés, fejfájás, görcsrohamok, remegés, gyomorpanaszok és a mentális egészségre gyakorolt káros hatások jelenhetnek meg – mondta.

Az Amerikai Orvosi Szövetség 2013-ban meghatározott irányelve szerint támogatja a koffeines italok 18 év alattiak számára való forgalmazásának betiltását. Az AMA azt is sürgeti az amerikai szabályozó hatóságoknál, illetve a törvényhozóknál, hogy a magas energiatartalmú italok esetében „gyermekbiztos csomagolást” írjanak elő.

Korhatár

A GNC szakkereskedő az ügyfélszolgálati vonal ellenőrzése és az üzletben végzett próbavásárlások szerint 18 éves korhatárhoz kötötte az energiaitalok vásárlását. A Target és a Walmart, valamint az olyan láncok, mint a Vitamin Shoppe a Reuters interjúi és az üzletekben végzett ellenőrzések alapján általában nem ellenőrzik a vásárlók életkorát.

Jogi szakértők szerint az italgyártók terméken elhelyezett feliratai, amelyek szerint az italok gyermekeknek „nem ajánlottak”, zavart keltenek a kiskereskedőkben azzal kapcsolatban, hogy kell-e, és ha igen, milyen korlátozásokat bevezetni az energiaitalok gyermekeknek történő értékesítésére vonatkozóan.

Checkout

Kapcsolódó cikkeink