Négy százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 07. 11:09

A román kiskereskedelmi forgalom volumene 4 százalékkal nőtt az év első öt hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A növekedés elsősorban az élelmiszerek, az italok és dohánytermékek eladása 9,3 százalékos növekedésének, valamint az üzemanyag-értékesítés 6,7 százalékos bővülésének köszönhető. A nem élelmiszerek eladása 1,4 százalékkal esett vissza.

Májusban éves szinten a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,1 százalékkal bővült a tavalyi év ötödik hónapjához képest. Ebben a vizsgált időszakban is az élelmiszerek, italok és dohánytermékek (9,1 százalék), illetve az üzemanyag (6,3 százalék) eladása nőtt a legjobban.

A román kormány júniustól terjesztette ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos áfát, miután 2013 szeptemberében a sütőiparban vezette be az általános 24 százalékos áfakulcs helyett.

A román bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A román kormány egész évre 2,5 százalékos bővüléssel, míg az Európai Bizottság 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A növekedés fő hajtóereje az export és az ipar mellett a várakozások szerint a belföldi fogyasztás lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink