Az első négy hónapban fél százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 24. 13:45

A kiskereskedelmi üzletek – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján -2011. áprilisban 1,3, az év első négy hónapjában 0,5%-kal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában – közli a KSH. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi eladások 0,4%-kal mérséklődtek az előző havihoz képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első négy hónapban 2273 milliárd forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások értékében 46% az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19% az üzemanyag-, 11% a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt 2011 első négy hónapjában.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. áprilisban 0,4%-kal növekedett, az első négy hónapban stagnált. A forgalom jelentős részét (90%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai áprilisban lényegében nem változtak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. áprilisban 2,7, az első négy hónapban 0,7%-kal csökkent. Áprilisban azonban az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a gyógyszer- és a gyógyászatitermék kiskereskedelmén kívül minden üzlettípusban nagyobb volumenű forgalom realizálódott.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. áprilisban és az év első négy hónapjában 0,9–0,9%-os mérséklődést mutattak 2010 azonos időszakához képest. Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem áprilisi volumene 0,4%-kal emelkedett, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,7, az üzemanyagkutaké 2,5%-kal mérséklődött.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 áprilisában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9, az eurózóna országaiban 1,1%-kal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 13 tagállamban tapasztaltak bővülést, 9-ben csökkenést. A legnagyobb növekedést (9,4%) Luxemburgban, a legnagyobb visszaesést (8,0%) Máltán mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészüzletek eladásai áprilisban 0,5, 2011 első négy hónapban 3,4%-kal elmaradtak az előző év azonos időszakitól.

Kapcsolódó cikkeink