Kilőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 05. 10:59

Az első fél évben 18 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 16 százalékos volt.
A növekedés elsősorban az élelmiszer, az italok és a dohánytermékek eladásának köszönhető, amely 24,1 százalékkal bővült. A nem élelmiszerek értékesítése 16,4 százalékkal gyorsult, az üzemanyag eladása 11,4 százalékkal nőtt.
Júniusban éves összevetés szerint 2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hatodik hónaphoz képest.
A román kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése azzal magyarázható, hogy tavaly júniusban a román kormány valamennyi élelmiszerre, a nem szeszes italokra és a közétkeztetésre kiterjesztette a kedvezményes 9 százalékos áfát, az általános áfakulcsot pedig négy százalékponttal, 20 százalékra csökkentették januártól, s azt 19 százalékra mérséklik jövőre.
Elemzők szerint tavaly és az idén a belföldi fogyasztás lett a román gazdasági növekedés fő hajtóereje. A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít, a tavalyi 3,8 százalék után. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink