Az élő sertés exportja 9,5 százalékkal csökkent
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 9,5 százalékkal csökkent (19,9 ezer tonna) 2023 január–augusztusában a 2022. január–augusztusi mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 11 százalékkal 49,2 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban.

(Fotó: Pixabay)
A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 12,5 százalékkal csökkent (94,3 ezer tonna), ugyanakkor értéke közel 11 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 12 százalékkal (92 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 26 százalékkal volt több.
Emelkedett a sertéshús ára
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 845 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 októberében, ami 1,6 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 8 százalékkal, a sertéscombé 20 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta…
Tovább olvasom >AM: a St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >