Az elmúlt két évben a legtöbb alapvető élelmiszer ára legalább megduplázódott Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 14. 14:03

A magyarországi inflációs ráta magasabb maradt a vártnál márciusban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Bár csökkentek néhány alapvető élelmiszer árai, a fogyasztói árak növekedési üteme 25,2% volt, ami csak enyhén alacsonyabb a februári 25,4%-os növekedésnél.

Sok termék ára duplázódott

Habár sok élelmiszer ára, beleértve a sonkát, sajtot, vajat és tésztát is csökkent márciusban, a legtöbbjük jelentősen emelkedett az előző időszakban. Még az árak korrekciójával is az élelmiszertermékek súlya továbbra is felfelé hajtja az inflációt. Ezen kívül más termékek és szolgáltatások árai is emelkedtek, mint például édességek, üdítők, TV- és internet-szolgáltatások, és sör.

Az elmúlt két évben a legtöbb alapvető élelmiszer ára legalább megduplázódott Magyarországon. A kenyér ára több mint kétszer annyi, mint amennyibe került márciusban 2021-ben. Habár csökkentek az árak, a trappista sajt, zsír, vaj és spagetti ára több mint megduplázódott. Bár több külső tényező kedvező, mint például a gáz becsült költsége, ami csökkent márciusban, a magas inflációs ráta aggodalomra ad okot.

Szakértők szerint érdemi csökkenés akkor várható, ha a fogyasztás elkezd visszaesni. A mostani élelmiszerár-csökkenés egyébként arra utal, hogy ez meg is indult. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Bloombergnek azt mondta, hogy márciusban a kiskereskedők már a hanyatló kereslet miatt nem tudták a korábbi magas szinten tartani az áraikat. A szolgáltatásoknál ugyanakkor ez a folyamat csak késleltetve jelentkezik, ami elhúzódó inflációs nyomást eredményez – írja a g7.hu cikke.

A magyar kormány különböző intézkedéseket hozott a helyzet enyhítése érdekében, mint például az alapvető élelmiszerek adójának csökkentése és az energiaárak korlátozása, de az inflációs ráta továbbra is kihívást jelent. Habár Magyarországon az infláció történelmi magasságokban van, remény van arra, hogy fokozatosan csökkenni fog a kormányzati politikák és a gazdasági helyzet javulásával.

Kapcsolódó cikkeink