Az ellátásilánc-menedzsment és a technológia közös jövője

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 10. 23:01

Az IBM logisztikai és ellátásilánc-folyamatokért felelős felső vezetőket kérdezett arról, hogyan alakítja át munkájukat a technológia, és miként látják saját változó szerepüket a szervezeten belül. A felmérésben 32 ország több mint 200 menedzsere vett rész, 12 különböző iparágból.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a bevételben, a piaci növekedésben az iparági átlag felett teljesítő vállalatok a fejlődésben előbbre tartanak társaiknál. 42 százalékuk már most is használ kollaborációs eszközöket, míg a rosszabbul teljesítő cégek közül csak minden ötödik fektet hasonló technológiákba. Az iparági elsők 43 százaléka már rutinszerűen lép szövetségre az ügyfelekkel és a fogyasztókkal.

A menedzserek többsége tisztában van vele, milyen sok a tennivaló az ellátási folyamatok fejlesztésében, s hogy ezekhez érdemes lenne új technológiákat adaptálni. Úgy becsülik, az okoseszközök és -gépek által generált információ az elmúlt 3 évben megduplázódott, de cégük még mindig nem képes arra, hogy a fogyasztói igényeket mindezekből pontosan megjósolva reagáljon a jelzésekre. Az összes megkérdezettnek csupán 16 százaléka mondta, hogy vállalata prediktív analitikát használ az ellátási folyamatok tökéletesítésére, háromnegyedük szerint azonban a következő 2-5 évben ez megkerülhetetlen lesz.

A marketing és az ellátási lánc a cégek többségénél két malomban őröl: míg előbbi a fogyasztói igények felmérésével és kielégítésével igyekszik bevételt növelni, utóbbi a termelési és szállítási költségek ellenőrzésével, leszorításával van elfoglalva, egymással pedig nem egyeztetnek. A válaszadók 45 százaléka azt állította, hogy cégüknél az eladástervezés a marketingtől teljesen függetlenül zajlik.

Az e-kereskedelem az egyik terület, ahol a vállalati egységek és funkciók közötti átjárás a leggyakrabban létrejön. Az iparági átlag felett teljesítő cégek 24 százalékában az e-kereskedelem már most is kiemelt figyelmet kap az ellátásilánc-vezetőtől, a vezető vállalatok 32 százalékában pedig az ügyfélélmény elmélyítésében remélhet segítséget a szakemberektől a többi divízió.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a menedzserek 87 százaléka a következő 2-5 évben a korábbinál lényegesen intenzívebb együttműködést akar kialakítani ügyfeleivel.

Kiss G

Kapcsolódó cikkeink