Az elkészítési módtól függően akár felére is csökkenhet a rizs kalóriatartalma
Minthogy a 21. században közvetlen vagy közvetve az elhízás okolható a nyugati világ és Ázsia nem egy országa legtöbb egészségügyi problémájáért, nagy jelentőségűnek tűnnek a Sri Lankai Kémiatudományok Intézetének kutatási eredményei. A tudósok a rizs kalóriatartalmának csökkentésében értek el komoly sikert.
Az étrendünkben leggyakoribb szénhidrátféleségnek, a keményítőnek 3 fajtája fordul elő a rizsben: a gyorsan, a lassan és az egyáltalán nem emészthető. A kutatók abból az egyszerű tényből indultak ki, hogy ha képesek növelni a nem emészthető keményítő arányát a rizsben, akkor csökken a benne található kalória mennyisége. A feladat tehát az volt, hogy az emészthető keményítőkből mind többet nem emészthetővé alakítsanak át, amit a rizs egy különleges elkészítési módjának alkalmazásával oldottak meg. Főzéskor a forró vízhez kókuszolajat adtak (de állítólag bármilyen olaj alkalmas a célra) – a rizs tömegének 3 százalékát –, ezután a nyers rizst, amit 25-40 percig főztek, majd 12 órán keresztül hűtőszekrényben hűtöttek; az előbbi folyamat az enzimekkel szemben teszi ellenállóbbá a keményítőt, az utóbbi pedig néhány komponensének oldhatóságát csökkenti.
Az eljárással egyelőre 10-15 százalékkal sikerült csökkenteni a rizs kalóriatartalmát, de a kutatók keresik a legmegfelelőbb rizsfajtákat, és úgy vélik, optimális esetben a csökkenés mértéke az 50-60 százalékot is elérheti. A kísérletek hatással lehetnek a világban zajló, más élelmiszerfajták keményítőtartalmával foglalkozó kutatások eredményességére is.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerek egészségesebbé tételével küzd a Covirán az elhízás ellen
A spanyol Covirán 176 sajátmárkás termékének összetételét módosította annak érdekében,…
Tovább olvasom >Kincset rejt a téli éléskamra
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon…
Tovább olvasom >Csomagolt rizst hívott vissza a forgalomból a Spar
Visszahívta a forgalomból az 1 kilogrammos csomagban kapható Spar B…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >