Az elkészítési módtól függően akár felére is csökkenhet a rizs kalóriatartalma
Minthogy a 21. században közvetlen vagy közvetve az elhízás okolható a nyugati világ és Ázsia nem egy országa legtöbb egészségügyi problémájáért, nagy jelentőségűnek tűnnek a Sri Lankai Kémiatudományok Intézetének kutatási eredményei. A tudósok a rizs kalóriatartalmának csökkentésében értek el komoly sikert.
Az étrendünkben leggyakoribb szénhidrátféleségnek, a keményítőnek 3 fajtája fordul elő a rizsben: a gyorsan, a lassan és az egyáltalán nem emészthető. A kutatók abból az egyszerű tényből indultak ki, hogy ha képesek növelni a nem emészthető keményítő arányát a rizsben, akkor csökken a benne található kalória mennyisége. A feladat tehát az volt, hogy az emészthető keményítőkből mind többet nem emészthetővé alakítsanak át, amit a rizs egy különleges elkészítési módjának alkalmazásával oldottak meg. Főzéskor a forró vízhez kókuszolajat adtak (de állítólag bármilyen olaj alkalmas a célra) – a rizs tömegének 3 százalékát –, ezután a nyers rizst, amit 25-40 percig főztek, majd 12 órán keresztül hűtőszekrényben hűtöttek; az előbbi folyamat az enzimekkel szemben teszi ellenállóbbá a keményítőt, az utóbbi pedig néhány komponensének oldhatóságát csökkenti.
Az eljárással egyelőre 10-15 százalékkal sikerült csökkenteni a rizs kalóriatartalmát, de a kutatók keresik a legmegfelelőbb rizsfajtákat, és úgy vélik, optimális esetben a csökkenés mértéke az 50-60 százalékot is elérheti. A kísérletek hatással lehetnek a világban zajló, más élelmiszerfajták keményítőtartalmával foglalkozó kutatások eredményességére is.
Kapcsolódó cikkeink
Amerikai rizs Japánban: szemléletváltás a rizshiány nyomán
Japánban egyre több étterem és üzletlánc fordul amerikai és más…
Tovább olvasom >A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >Március 4-e az Elhízás Világnapja
A napjainkban már krónikus betegségként elismert obezitás (elhízásbetegség) bizonyítottan közel 200-féle…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >