Az elkészítési módtól függően akár felére is csökkenhet a rizs kalóriatartalma
Minthogy a 21. században közvetlen vagy közvetve az elhízás okolható a nyugati világ és Ázsia nem egy országa legtöbb egészségügyi problémájáért, nagy jelentőségűnek tűnnek a Sri Lankai Kémiatudományok Intézetének kutatási eredményei. A tudósok a rizs kalóriatartalmának csökkentésében értek el komoly sikert.
Az étrendünkben leggyakoribb szénhidrátféleségnek, a keményítőnek 3 fajtája fordul elő a rizsben: a gyorsan, a lassan és az egyáltalán nem emészthető. A kutatók abból az egyszerű tényből indultak ki, hogy ha képesek növelni a nem emészthető keményítő arányát a rizsben, akkor csökken a benne található kalória mennyisége. A feladat tehát az volt, hogy az emészthető keményítőkből mind többet nem emészthetővé alakítsanak át, amit a rizs egy különleges elkészítési módjának alkalmazásával oldottak meg. Főzéskor a forró vízhez kókuszolajat adtak (de állítólag bármilyen olaj alkalmas a célra) – a rizs tömegének 3 százalékát –, ezután a nyers rizst, amit 25-40 percig főztek, majd 12 órán keresztül hűtőszekrényben hűtöttek; az előbbi folyamat az enzimekkel szemben teszi ellenállóbbá a keményítőt, az utóbbi pedig néhány komponensének oldhatóságát csökkenti.
Az eljárással egyelőre 10-15 százalékkal sikerült csökkenteni a rizs kalóriatartalmát, de a kutatók keresik a legmegfelelőbb rizsfajtákat, és úgy vélik, optimális esetben a csökkenés mértéke az 50-60 százalékot is elérheti. A kísérletek hatással lehetnek a világban zajló, más élelmiszerfajták keményítőtartalmával foglalkozó kutatások eredményességére is.
Kapcsolódó cikkeink
Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >Sokan nem tudják: ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben
Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >14 év alattiak kizárva: új szabályok a budapesti gyógyfürdőkben
Újabb korlátozás lép életbe a fővárosi fürdőkben: a Rudas és…
Tovább olvasom >Így mulat egy kínai úr! – A nap videója
Ha létezik a tenger gyümölcseinek szánt paradicsom, akkor ezek az…
Tovább olvasom >