Az élelmiszertermelés biztonságának fenntartását segítik a kormányzati döntések
A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta Feldman Zsolt a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.

(Fotó: Pixabay)
A Jászsági Menedzser Klub Egyesület az idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg az idei tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában kifejtette: a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat. A kormányzati lépések segítséget és lehetőséget nyújtanak e problémák kezelésében.
A Megújuló vidék program sok fejlesztésben segített
Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását. Ebben rövidtávon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig többek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti – mondta. Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium 2021-ben indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelynek segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba. Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon. Látszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert. Feldman Zsolt a termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok egyensúlyára is felhívta a figyelmet, mint mondta, egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak, ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek – elsősorban Európa nyugati felén – a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Ingyen biztosítja a kormány a gazdáknak az öntözővizet
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal,…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >