Az élelmiszertermelés biztonságának fenntartását segítik a kormányzati döntések
A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta Feldman Zsolt a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.

(Fotó: Pixabay)
A Jászsági Menedzser Klub Egyesület az idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg az idei tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában kifejtette: a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat. A kormányzati lépések segítséget és lehetőséget nyújtanak e problémák kezelésében.
A Megújuló vidék program sok fejlesztésben segített
Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását. Ebben rövidtávon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig többek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti – mondta. Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium 2021-ben indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelynek segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba. Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon. Látszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert. Feldman Zsolt a termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok egyensúlyára is felhívta a figyelmet, mint mondta, egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak, ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek – elsősorban Európa nyugati felén – a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjkedvezményt nyújt mintegy 300 ezer tagjának
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének egyhangú döntése értelmében…
Tovább olvasom >Magosz közgyűlés: nagy kihívások előtt állnak az európai gazdálkodók
Nagy kihívások előtt állnak az európai gazdálkodók, miután az Európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >