Az élelmiszertermelés biztonságának fenntartását segítik a kormányzati döntések
A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta Feldman Zsolt a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.

(Fotó: Pixabay)
A Jászsági Menedzser Klub Egyesület az idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg az idei tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában kifejtette: a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat. A kormányzati lépések segítséget és lehetőséget nyújtanak e problémák kezelésében.
A Megújuló vidék program sok fejlesztésben segített
Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását. Ebben rövidtávon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig többek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti – mondta. Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium 2021-ben indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelynek segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba. Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon. Látszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert. Feldman Zsolt a termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok egyensúlyára is felhívta a figyelmet, mint mondta, egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak, ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek – elsősorban Európa nyugati felén – a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Tovább fokozzuk az agrárgazdasági együttműködésünket az Egyesült Államokkal
Új dimenziók nyílnak hazánk és az Egyesült Államok között az…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: segítség a fiatal gazdáknak: csaknem 5300 igénylő kap támogatást
A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a gazdák a…
Tovább olvasom >AM: idén korábban érkezik a támogatás az anyatehén-tartóknak
Újabb lépéssel segíti a kormány a ragadós száj- és körömfájás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >