Az élelmiszeripari export növeléséről tárgyalt Fazekas Sándor Sanghajban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 12. 11:45

A magyar termékek Kínába irányuló exportjának bővítési lehetőségeiről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sanghajban, ahol Magyarországot képviselve egy jelentős borkiállítást is megnyitott.

mangalica

Fazekas Sándor egy szakmai delegáció élén kedden érkezett Sanghajba, ahol a városi mezőgazdasági bizottság titkárával, Csiang Pinggal tárgyalt. A megbeszélésen szó esett Sanghaj agráripari fejlesztésének alternatíváiról és a jövőbeli kétoldalú együttműködési lehetőségekről, valamint az agrártermékek kereskedelmének – kifejezetten pedig a prémium kategóriás termékek, borok, pezsgők, mangalicatermékek – lehetséges bővítéséről – mondta el a földművelésügyi miniszter az MTI-nek.

Fazekas Sándor kifejtette, Kína jelentős felvevőpiac a magyar termékek számára, s van lehetőség arra, hogy bővítsék a kereskedelmet. A miniszter szerint a kínai partnerekkel folyamatos és jó a kapcsolat, mind politikai, mind szakmai szempontból, a kínaiak nyitottak az együttműködés bővítésére.

Szerdán Fazekas Sándor megnyitó beszédet tartott a Prowine nemzetközi boripari kiállításon, ahol több mint 30 ország képviselteti magát. Magyarország külön standdal van jelen, amelyen minden borrégió bemutatkozik.

Beszédében a földművelésügyi tárca vezetője a magyar borok és termőhelyek sajátosságait emelte ki, s azt hangsúlyozta, hogy a borok globális összehasonlításban is az élmezőnybe tartoznak.

Annak, hogy ezen a kiállításon mások mellett magyar részről is hangzott el megnyitó beszéd, fontos üzenete van – mondta az MTI-nek Fazekas Sándor. A magyar borok már most is jelen vannak a kínai piacon, a cél ennek a jelenlétnek az erősítése. A kínai fogyasztók a különlegességet, az eredetiséget értékelik, ezt a magyar termékek mind magukban hordozzák – fogalmazott a tárcavezető.

Fazekas Sándor szerdán Pekingbe utazik, ahol a nyers, fagyasztott marhahúsra vonatkozó protokollt írják alá a két ország képviselői. Ezzel Magyarország az első európai ország lesz, amely ilyen termékeket exportálhat Kínába a 2011-es tilalmat követően. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink