Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 22. 11:55

Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon 2600 milliárd forint körüli termelési értékkel, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelés egy százalékát adja – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke  a Nógrád megyei Szentén.

elelmiszer

A kamara élelmiszeripari igazgatóságának kihelyezett sajtótájékoztatóján az elnök azt is elmondta: Magyarországon a fogyasztói kosárban 24 százalékos az élelmiszerek aránya, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal.

A mezőgazdasági termékek 70 százalékát feldolgozó élelmiszeriparban működő társas vállalkozások száma meghaladja az ötezret; ezen belül a nagyvállalkozások – amelyek aránya nem éri el a tíz százalékot – adják az ágazat teljes árbevételének 85 százalékát és az exportbevétel több mint 90 százalékát. Ezek a nagyvállalatok alkalmazzák az ágazati dolgozók 70 százalékát, és rendelkeznek az ágazati vagyon mintegy 80 százalékával – ismertette a NAK elnöke.

A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik, az ágazat exportja 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi élelmiszeripari import érkezik az országba – fejtette ki.

A NAK vezetője a kamara fontos tennivalói között említette az ágazat belföldi forgalmának növelését, az élelmiszerek áfájának csökkentését, továbbá tagjaik segítését pályázati információkkal, szolgáltatásokkal.

A szentei rendezvényen Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kifejtette: az elmúlt években azt tartották legfontosabbnak, hogy az élelmiszeripari termelők minél szélesebb köre hajthasson végre fejlesztéseket, mert enélkül súlyos versenyképességi problémáik vannak. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink