Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon
Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon 2600 milliárd forint körüli termelési értékkel, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelés egy százalékát adja – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Nógrád megyei Szentén.
A kamara élelmiszeripari igazgatóságának kihelyezett sajtótájékoztatóján az elnök azt is elmondta: Magyarországon a fogyasztói kosárban 24 százalékos az élelmiszerek aránya, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal.
A mezőgazdasági termékek 70 százalékát feldolgozó élelmiszeriparban működő társas vállalkozások száma meghaladja az ötezret; ezen belül a nagyvállalkozások – amelyek aránya nem éri el a tíz százalékot – adják az ágazat teljes árbevételének 85 százalékát és az exportbevétel több mint 90 százalékát. Ezek a nagyvállalatok alkalmazzák az ágazati dolgozók 70 százalékát, és rendelkeznek az ágazati vagyon mintegy 80 százalékával – ismertette a NAK elnöke.
A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik, az ágazat exportja 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi élelmiszeripari import érkezik az országba – fejtette ki.
A NAK vezetője a kamara fontos tennivalói között említette az ágazat belföldi forgalmának növelését, az élelmiszerek áfájának csökkentését, továbbá tagjaik segítését pályázati információkkal, szolgáltatásokkal.
A szentei rendezvényen Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kifejtette: az elmúlt években azt tartották legfontosabbnak, hogy az élelmiszeripari termelők minél szélesebb köre hajthasson végre fejlesztéseket, mert enélkül súlyos versenyképességi problémáik vannak. (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >