Az élelmiszerhigiénia új dimenziója
A higiénia a legfontosabb minden étel- és italgyártó üzemben. Egy kisebb hiba a fogyasztók tömeges megbetegedését is okozhatja. A termékek visszahívása, megsemmisítése csak csepp a következmények tengerében. A lysteria, salmonella vagy e. coli baktériumok a fogyasztók életét is veszélyeztethetik. A kórokozók az üzemben bárhol megbújhatnak, legyen az egy szeletelőgép, egy világítótest vagy a vízelvezető rendszer. A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor sem lehetünk teljesen elégedettek, ha a gyártósor teljes fertőtlenítését elvégeztük.
Minden, amit lemosunk a gépekről, az bekerül a padlóösszefolyókba vagy folyókákba, és ha ezek nem higiénikus kialakításúak, akkor a baktériumok ott is maradhatnak a sarkoknál, vagy az egyenetlen hegesztések réseiben. A helytelen vízelvezető rendszer miatt következett be néhány éve egy sárgadinnye termesztő és csomagoló üzembe visszavezethető liszteriózis fertőzéssorozat, mely emberéleteket is követelt. De tavaly egy fagylalt gyárban is előfordult ugyanez. Látható, hogy ez a veszélyforrás a napról napra modernebb életünkben még mindig jelen van.
Az ACO cég 70 éve gyártja és fejleszti épületen belüli vagy kívüli vízelvezető rendszereit. Az élelmiszerhigiénia javításának szempontjából az áttörést az EHEDG csoporttal való együttműködés hozta meg, mely eredményeként elkészült a HygieneFirst portfolió, ami már NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkezik. A vízelvezető rendszerek elemeinek kialakításánál a higiénia a legfontosabb szempont, mely az alapja minden olyan vállalkozásnak, ahol élelmiszerrel foglalkoznak. Akár egy csokoládégyárról, borászatról, vágóhídról vagy egy iskola konyhájáról beszélünk, a higiénikus környezet kialakításának szükségessége ugyanúgy elsődleges.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések…
Tovább olvasom >Lezárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel két tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
Március 24. és április 18. között zajlott az idei tavaszi…
Tovább olvasom >Felvásárlással és kompenzációval segíti az állam az RSZKF miatt bajba jutott sertéstartókat
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség miatt korlátozás alatt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bemutatkozik a Henkel Magyarország Consumer Brands új vezetője – Maurizio Salvaggio a csapat erejében hisz
Április elsejétől új igazgató, Maurizio Salvaggio vezeti a Henkel Magyarország…
Tovább olvasom >Fókuszban a fenntarthatóság: indul a Generali EnterPrize pályázata a 15 milliós pályázati díjért
A Generali Csoport idén három kategóriában hirdeti meg a kis- és középvállalkozások…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >