Az élelmiszerhigiénia új dimenziója
A higiénia a legfontosabb minden étel- és italgyártó üzemben. Egy kisebb hiba a fogyasztók tömeges megbetegedését is okozhatja. A termékek visszahívása, megsemmisítése csak csepp a következmények tengerében. A lysteria, salmonella vagy e. coli baktériumok a fogyasztók életét is veszélyeztethetik. A kórokozók az üzemben bárhol megbújhatnak, legyen az egy szeletelőgép, egy világítótest vagy a vízelvezető rendszer. A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor sem lehetünk teljesen elégedettek, ha a gyártósor teljes fertőtlenítését elvégeztük.
Minden, amit lemosunk a gépekről, az bekerül a padlóösszefolyókba vagy folyókákba, és ha ezek nem higiénikus kialakításúak, akkor a baktériumok ott is maradhatnak a sarkoknál, vagy az egyenetlen hegesztések réseiben. A helytelen vízelvezető rendszer miatt következett be néhány éve egy sárgadinnye termesztő és csomagoló üzembe visszavezethető liszteriózis fertőzéssorozat, mely emberéleteket is követelt. De tavaly egy fagylalt gyárban is előfordult ugyanez. Látható, hogy ez a veszélyforrás a napról napra modernebb életünkben még mindig jelen van.
Az ACO cég 70 éve gyártja és fejleszti épületen belüli vagy kívüli vízelvezető rendszereit. Az élelmiszerhigiénia javításának szempontjából az áttörést az EHEDG csoporttal való együttműködés hozta meg, mely eredményeként elkészült a HygieneFirst portfolió, ami már NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkezik. A vízelvezető rendszerek elemeinek kialakításánál a higiénia a legfontosabb szempont, mely az alapja minden olyan vállalkozásnak, ahol élelmiszerrel foglalkoznak. Akár egy csokoládégyárról, borászatról, vágóhídról vagy egy iskola konyhájáról beszélünk, a higiénikus környezet kialakításának szükségessége ugyanúgy elsődleges.
Kapcsolódó cikkeink
Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Nébih: megnyugtató eredményt hozott a tokaji borvidéken lévő borkimérő egységek vizsgálata
Néhány szabálytalanság – mint például a termékkísérő dokumentum hiányos vezetése,…
Tovább olvasom >Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Stratégiai építkezés, fenntarthatóság és közösségi jelenlét a Reálnál
2024-ben a Reál-csoporton belül tovább folytatódott az előző években megkezdett…
Tovább olvasom >Több a kérdés, mint a válasz: mit árulnak el valójában az Eurostat friss fogyasztási adatai Magyarországról?
Megjelentek az Eurostat 2024-es fogyasztási és gazdasági statisztikái, és ahogy…
Tovább olvasom >Teniszpályányi fagyasztó, 5 szupermarketnyi hűtőraktár, 4 hőzóna és naponta 100 ezer hűtött termék – ilyen a Kifli.hu nyári logisztikája
Naponta közel 100 ezer hűtött és több mint 6600 fagyasztott…
Tovább olvasom >