Az élelmiszerhigiénia új dimenziója
A higiénia a legfontosabb minden étel- és italgyártó üzemben. Egy kisebb hiba a fogyasztók tömeges megbetegedését is okozhatja. A termékek visszahívása, megsemmisítése csak csepp a következmények tengerében. A lysteria, salmonella vagy e. coli baktériumok a fogyasztók életét is veszélyeztethetik. A kórokozók az üzemben bárhol megbújhatnak, legyen az egy szeletelőgép, egy világítótest vagy a vízelvezető rendszer. A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor sem lehetünk teljesen elégedettek, ha a gyártósor teljes fertőtlenítését elvégeztük.
Minden, amit lemosunk a gépekről, az bekerül a padlóösszefolyókba vagy folyókákba, és ha ezek nem higiénikus kialakításúak, akkor a baktériumok ott is maradhatnak a sarkoknál, vagy az egyenetlen hegesztések réseiben. A helytelen vízelvezető rendszer miatt következett be néhány éve egy sárgadinnye termesztő és csomagoló üzembe visszavezethető liszteriózis fertőzéssorozat, mely emberéleteket is követelt. De tavaly egy fagylalt gyárban is előfordult ugyanez. Látható, hogy ez a veszélyforrás a napról napra modernebb életünkben még mindig jelen van.
Az ACO cég 70 éve gyártja és fejleszti épületen belüli vagy kívüli vízelvezető rendszereit. Az élelmiszerhigiénia javításának szempontjából az áttörést az EHEDG csoporttal való együttműködés hozta meg, mely eredményeként elkészült a HygieneFirst portfolió, ami már NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkezik. A vízelvezető rendszerek elemeinek kialakításánál a higiénia a legfontosabb szempont, mely az alapja minden olyan vállalkozásnak, ahol élelmiszerrel foglalkoznak. Akár egy csokoládégyárról, borászatról, vágóhídról vagy egy iskola konyhájáról beszélünk, a higiénikus környezet kialakításának szükségessége ugyanúgy elsődleges.
Kapcsolódó cikkeink
Megjelent Magyarországon a kiskérődzők pestise
Kiskérődzők pestise vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >Kimutatták a kiskérődzők pestisének vírusát Zala vármegyében
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma kimutatta a kiskérődzők pestisének…
Tovább olvasom >Nébih: konyhakész hántolt árpát hívott vissza a gyártó
Rovarszennyeződés miatt az Életfa Élelem Kft. visszahívta a forgalomból a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >Sajátmárkás termékek: minőség és kedvező ár egyensúlyban
A boltválasztás során a vásárlók közel 60%-ának döntését befolyásolják a…
Tovább olvasom >BURGER KING® étterem nyílik Budakalászon
BURGER KING® étterem nyílik Budakalászon február 4-én, amely az Omszk…
Tovább olvasom >