Az élelmiszerhigiénia új dimenziója

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 20. 12:35

A higiénia a legfontosabb minden étel- és italgyártó üzemben. Egy kisebb hiba a fogyasztók tömeges megbetegedését is okozhatja. A termékek visszahívása, megsemmisítése csak csepp a következmények tengerében. A lysteria, salmonella vagy e. coli baktériumok a fogyasztók életét is veszélyeztethetik. A kórokozók az üzemben bárhol megbújhatnak, legyen az egy szeletelőgép, egy világítótest vagy a vízelvezető rendszer. A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor sem lehetünk teljesen elégedettek, ha a gyártósor teljes fertőtlenítését elvégeztük.

ACO nagykonyha

ACO feldolgozó üzem


Minden, amit lemosunk a gépekről, az bekerül a padlóösszefolyókba vagy folyókákba, és ha ezek nem higiénikus kialakításúak, akkor a baktériumok ott is maradhatnak a sarkoknál, vagy az egyenetlen hegesztések réseiben. A helytelen vízelvezető rendszer miatt következett be néhány éve egy sárgadinnye termesztő és csomagoló üzembe visszavezethető liszteriózis fertőzéssorozat, mely emberéleteket is követelt. De tavaly egy fagylalt gyárban is előfordult ugyanez. Látható, hogy ez a veszélyforrás a napról napra modernebb életünkben még mindig jelen van.

Az ACO cég 70 éve gyártja és fejleszti épületen belüli vagy kívüli vízelvezető rendszereit. Az élelmiszerhigiénia javításának szempontjából az áttörést az EHEDG csoporttal való együttműködés hozta meg, mely eredményeként elkészült a HygieneFirst portfolió, ami már NÉBIH higiéniai minősítéssel is rendelkezik. A vízelvezető rendszerek elemeinek kialakításánál a higiénia a legfontosabb szempont, mely az alapja minden olyan vállalkozásnak, ahol élelmiszerrel foglalkoznak. Akár egy csokoládégyárról, borászatról, vágóhídról vagy egy iskola konyhájáról beszélünk, a higiénikus környezet kialakításának szükségessége ugyanúgy elsődleges.

aco

Kapcsolódó cikkeink