Az élelmiszergyártók érdeklődnek az allergén mentes földimogyoró iránt
Az amerikai mezőgazdasági kutatók által kidolgozott eljárás nem befolyásolja kedvezőtlenül a földimogyoró ízét vagy minőségét.
A mogyoróérzékenység a legsúlyosabb élelmiszerallergia, ugyanis
a mogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél ún. anafilaxiás sokkot idézhet elő.
Csak az USA-ban évente 100-150 ember hal meg és több száz kerül kórházba a földimogyoró fogyasztás miatt. A
gazdaságilag fejlett országok gyermekeinek körében – javarészt ismeretlen
okokból – rohamosan nő a földimogyoró-allergia előfordulási gyakorisága.
Az Észak-Karolinai Állami Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem
kutatója Dr. Mohamed Ahmedna egy újfajta eljárást dolgozott ki, amelytől a
mogyoró többé nem okoz allergiás sokkot. A kutató számos egyéb eljárást
dolgozott ki a világ földimogyoró-ipara számára: többek között megoldotta egy
elterjedt penészgomba-toxin eltávolítását, kifejlesztett egy alacsony zsír- és
magas fehérjetartalmú húspótló élelmiszert, valamint egy csecsemőknek adható
készítményt, továbbá antioxidánsokat vont ki a vörös földimogyoró héjából.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Lassanként visszaépülhet a kiskereskedelmi forgalom és lakossági fogyasztás
A kiskereskedelmi forgalom alakulása és a lakossági fogyasztás visszaépülése az…
Tovább olvasom >Túl vagyunk 2 millió visszaváltott palackon, de még vannak gondok
Az év eleje óta Magyarországon vissza lehet váltani a fém,…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők
Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba…
Tovább olvasom >