Az élelmiszergyártók érdeklődnek az allergén mentes földimogyoró iránt
Az amerikai mezőgazdasági kutatók által kidolgozott eljárás nem befolyásolja kedvezőtlenül a földimogyoró ízét vagy minőségét.
A mogyoróérzékenység a legsúlyosabb élelmiszerallergia, ugyanis
a mogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél ún. anafilaxiás sokkot idézhet elő.
Csak az USA-ban évente 100-150 ember hal meg és több száz kerül kórházba a földimogyoró fogyasztás miatt. A
gazdaságilag fejlett országok gyermekeinek körében – javarészt ismeretlen
okokból – rohamosan nő a földimogyoró-allergia előfordulási gyakorisága.
Az Észak-Karolinai Állami Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem
kutatója Dr. Mohamed Ahmedna egy újfajta eljárást dolgozott ki, amelytől a
mogyoró többé nem okoz allergiás sokkot. A kutató számos egyéb eljárást
dolgozott ki a világ földimogyoró-ipara számára: többek között megoldotta egy
elterjedt penészgomba-toxin eltávolítását, kifejlesztett egy alacsony zsír- és
magas fehérjetartalmú húspótló élelmiszert, valamint egy csecsemőknek adható
készítményt, továbbá antioxidánsokat vont ki a vörös földimogyoró héjából.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >