Az élelmiszerek ára gyorsuló ütemben emelkedett februárban Olaszországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 03. 10:47

Olaszországban februárban 9,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután januárban 10 százalékos emelkedést mértek – közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján csütörtökön.

Nem vártak ilyen mértékű inflációt

Az elemzői várakozásokban 8,8 százalékos februári adat szerepelt. Az Istat előzetes adatai alapján a havi szintű infláció februárban 0,3 százalékra emelkedett a januári 0,1 százalék után.

Az Istat megjegyezte, hogy az éves szintű infláció lassulását elsősorban az energiaárak mérséklődése okozta. Az Istat adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése nagyrészt a szabályozott energiaárak hatásának köszönhető, amelyek az előző hónapban 16,7 százalékos csökkenést mutattak, míg januárban 12 százalékosat. A nem szabályozott energiaárak éves emelkedése pedig 40,8 százalékra mérséklődött februárban a januári 59,3 százalék után. Ugyanakkor az élelmiszerek ára gyorsuló ütemben emelkedett februárban.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) februárban éves szinten 9,9 százalékra csökkent a januári 10,7 százalékról, havi összevetésben pedig 0,2 százalékos emelkedést mutatott a januári 1,5 százalékos csökkenés után. Elemzők 9,4 százalékos éves szintű és -0,4 százalékos havi szintű HICP-adatra számítottak.

Kapcsolódó cikkeink