Az élelmiszercímkézésről tárgyalt az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 21. 12:38

Az élelmiszerek címkéin kötelezően fel kellene tüntetni a tápértékekre vonatkozó információkat, és a származási helyet is – egyebek között erről határozott keddi ülésén az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága.

Olvashatóan és táblázatos formában kell a jövőben feltüntetni minden élelmiszer csomagolásán a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége). Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat. A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni. Fel kell tüntetni az ajánlott napi mennyiséget is – adta hírül a BruxInfo.

Valamennyi hús-, baromfi-, hal-, tej- és egyéb, úgynevezett egy összetevőből álló termék esetén előírnák, hogy a csomagoláson meg kelljen jelölni a származási országot. Az eddigi tárgyalások szerint a húsok közül a marha-, a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúsnál írták volna elő ezt a kötelezettséget. A szakbizottság azt is megszavazta, hogy a húsok és a hal esetében a származási országot akkor is fel kell majd tüntetni, ha azokat valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel. A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot – bizonyos vallási előírások miatt – kábítás nélkül ölték le.


Azt is rá kellene írni a címkére, ha egy összetevőt kicserélnek egy élelmiszerben. Ilyen például, ha a sajtban tejzsír helyett növényi zsírt használnak fel. Korábbi egyeztetéseken már egyetértés volt abban, hogy egyebek között a méz, az olívaolaj, illetve a friss gyümölcsök és zöldségek esetén is meg kell jelölni a származási országot.

Az új szabályok alól mentességet élveznek majd a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. Mentességet kapnak a mikro vállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek és a szezonális édességek, valamint az ajándékcsomagok is. Az Európai Parlament várhatóan júliusban szavaz a jelentésről – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink