Az élelmiszeráruk növekedési üteme mérséklődött Csehországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 11. 11:29

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban – közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.

Elsősorban az élelmiszeráruk és a villanyáram árának növekedési üteme mérséklődött, míg az üzemanyagok ára csökkent. A novemberi infláció továbbra is igen messze van a cseh jegybank által preferált 2 százalék körüli inflációs rátától.

„A fogyasztói kosár legtöbb szegmensében mérséklődik a drágulás, ez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az üzemanyagok és a lakhatási költségek területén mutatkozott meg”

– mondta Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón.

Továbbra is számos olyan termék van, amelyek ára jóval magasabb, mint egy éve. A burgonya például 25 százalékkal kerül többe, a villanyáram ára pedig több mint kétszerese a tavalyinak – mutatott rá Pavla Sedivá. A földgáz ára ugyanakkor 3,9 százalékkal csökkent.

Hozzátette: a termékek árai 8,1 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 5,9 százalékkal emelkedtek egy év alatt.
Az éves infláció mérséklődéséhez hozzájárult, hogy a személygépkocsik ára átlagosan 3,8 százalékkal visszaesett, az üzemanyagok pedig 8,8 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly novemberben.

Kapcsolódó cikkeink