Az élelmiszerárstop eltörlését és a különadók kivezetését javasolja az IMF a magyar kormánynak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 15. 12:40

A tavaly novemberi látogatásuk után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a szokásos felülvizsgálat mellett konkrét gazdasági javaslatokat is megfogalmaztak a magyar kormány számára – írja a Portfólió. Az IMF szakemberei szerint az Orbán-kormány szigorú gazdaságpolitikája a jövőben is kulcsfontosságú lesz, „hogy a sérülékeny háztartások átvészeljék a megélhetési költségek jelentős emelkedését”.

Erős kritika érte a magyar kormányt

A Nemzetközi Valutaalap javaslatai a magyar kormánynak a következők:

  • A tavaly bevezetett átmeneti különadókat az energia- és bankszektor kapcsán az eredeti tervek szerint ki kell vezetni.
  • Ahogy decemberben eltörölték az üzemanyagok hatósági árát, úgy kellene tenni az élelmiszerek esetében is, ugyanis a költséges és nem hatékony árstopok nem tudták megfékezni az élelmiszer-infláció emelkedését.
  • Az IMF szerint a rezsicsökkentés bár képes volt megvédeni a magyar háztartásokat az emelkedő energiaáraktól, de egyrészről nagyobb támogatást jelentett a gazdagok számára, hatással volt az inflációra. Ezért további finomhangolásra lesz szükség, hogy ösztönözze az embereket az energiamegtakarításra.
  • Amíg az inflációs nyomás nem enyhül, addig szükséges a szigorú monetáris politika, és a kamattámogatott hiteleket ki kellene vezetni, ugyanis ezek szembemennek a jegybanki törekvésekkel. A legutóbbi hírek szerint januárban 25,7 százalékos volt az infláció, ami újabb rekordnak számít.
  • A magyar bankokat is szigorú felügyelet kellene tartani, mert nyomás alá kerülhetnek, ha a megemelkedő kamatbevételek nem ellensúlyozzák a növekvő adóterheket és a kamatstop költségeit. Hasonló okok miatt a biztosítási szektort is érdemes szem előtt tartani az IMF szakértői szerint.
  • Szükséges a magyar korrupcióellenes lépések folytatása.
  • Végül az energiaszállításra is kitértek a Valutaalap elemzői: bár egyelőre nem kell tartani az orosz földgáz kiesésétől és attól, hogy elfogynak a tartalékok, de 2023-24-es tél már problémás lehet. Az alternatív energiahordozók előteremtéséhez fontos beruházásokra lenne szükség a következő években.

Kritikát is megfogalmaztak a kormány intézkedéseivel kapcsolatban, ugyanis szerintük. az eredetileg tervezett 3,5 százalékos költségvetési hiánycélt kellett volna fenntartani ahelyett, hogy 2022 végén 3,9 százalékra emelte azt a kabinet.

Kapcsolódó cikkeink