Az élelmiszerárak növekedése hajtja fel az inflációt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 12. 00:04

Az elemzők által vártnál gyorsabban nőtt az infláció júliusban, ez mégsem okozott különösebb meglepetést, az év egészére vonatkozó előrejelzések pedig megegyeznek a kormányéval.

A KSH legújabb adatai szerint a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A maginfláció viszont júliusban 0,1 százalék volt, 12 havi összehasonlításban pedig a júniusi 3,5 százalékról 1,3 százalékra lassult.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt mondta, hogy 3,7 százalékos éves inflációt várt júliusra, nem számított az élelmiszerek és a szolgáltatások ilyen fokú drágulására. A maginfláció a szakember szerint azt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem az inflációs folyamatok, hanem az ország kockázati megítélése és a forint árfolyamának alakulása miatt nem tudja tovább csökkenteni az alapkamatot.
Az Erste Bank elemzője szerint idén az éves átlagos infláció 4,7 százalék, decemberben pedig 3,8 százalékra lassulhat. Árokszállási Zoltán szerint felfelé ható kockázat lehet az élelmiszerek, valamint az energia árának emelkedése és a forint árfolyamának alakulása.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: éves szinten 4,8-4,9 százalékos inflációt várnak, ami csak számítási hibahatár szinten tér el a kormány által előrejelzett, 4,7 százalékos áremelkedéstől. A bank előrejelzése szerint a decemberi éves infláció 4,5 százalék lesz.
Hozzátette, az év hátralévő részében központi, hatósági árintézkedésre nem  számít, miközben a kedvező nyári hónapok után az élelmiszerárak várhatóan emelkedni fognak.
Ádám Zoltán, a Takarékbank vezető elemzője is a publikáltnál alacsonyabb inflációs adatot várt, de nem okozott nagy meglepetést a végleges szám, nem befolyásolta az idei évre vonatkozó 4,7 százalékos várakozását. Mint mondta, viszonylag szerény inflációs dinamikára számítanak az év hátralévő részében – közli a privatbankar.hu.

Kapcsolódó cikkeink