Az élelmiszerárak csökkenésére számít a FAO

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 13. 14:30

Várhatóan folytatódni fog világszinten az élelmiszeráraknak tavaly év végén megindult csökkenése a következő hónapokban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, írja az MTI. Ez az információ azonban némileg ellentmond annak a hazai hírnek, miszerint Magyarországon jellemzően emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, amik végeredményben az élelmiszerek árába is beépülhetnek, feltéve, ha a kereslet nem csökken drasztikusan.

A FAO elemzői úgy látják, hogy a recessziós félelmek miatt megcsappant a kereslet, ugyanakkor bőségesek a készletek. Mindamellett a világgazdasági kilátások bizonytalansága miatt nehéz pontosan megmondani, hogy milyen tendenciák várhatók az árakban a következő időszakban.

A FAO élelmiszerár indexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet – 210 pont volt decemberben, 2,4 százalékkal, azaz öt ponttal kisebb a novemberinél. A legnagyobb mértékben a gabonafélék ára csökkent a kosáron belül, 4,8 százalékkal.

A globális élelmiszerárak most 11,3 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt.

Mindamellett az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben megkezdte az index összeállítását. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot tett ki, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink