Az élelmiszer továbbra is az infláció éllovasa
2008. februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,1 százalék volt, 2007. februárhoz viszonyítva pedig 6,9 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első két hónapban, átlagosan hét százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy – 2008. januárhoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,8 százalékkal emelkedtek. Növekedett az étolaj (4,2 százalék), a sajt (2,4 százalék), a munkahelyi előfizetéses étkezés (2,2 százalék), a tej (1,6 százalék), az iskolai étkezés (1,5 százalék), valamint a kenyér és a liszt (1,4-1,4 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk esetében (0,3 százalék) kismértékű árnövekedés volt megfigyelhető.
2007. februárhoz viszonyítva 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a liszt 54,1, az étolaj 49,1, a száraztészta 23,9, a tej 23,4, a péksütemények 23,3, a kenyér 22,3, valamint a sajt 21,6 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk (5,1 százalék) árnövekedése elmarad az átlagtól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >