Az élelmiszer-pazarlás rejtett erőforrás: a biometán az orosz gáz alternatívája lehet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 12. 18:44

Az élelmiszerlánc minden lépésében megtalálható biológiai hulladék az orosz gázimport egyötödét helyettesítheti. Az Európai Biogáz Szövetség (EBA) szerint 2050-re a biometánból kitermelt gáz mennyisége potenciálisan megegyezik azzal, amit az EU 2021-ben Oroszországból importált.

A biometán előállításához szükséges hulladékot bármilyen terményből ki lehet nyerni

Az EU azt tervezi, hogy 2030-ra tízszeresére növeli biometán-termelését, ami az EBA becslései szerint 1000 biomassza-erőmű építését és 40 milliárd eurós (41,18 milliárd USD) beruházást igényel.

A biometán előállításához szükséges hulladékot bármilyen terményből ki lehet nyerni, ami a gazdálkodók jövedelmének növelését is segítené.

Dánia a modell

A biometán már most is fedezi Dánia gázfogyasztásának egynegyedét, ami 2020-hoz képest 4%-os növekedést jelent 2021-ben. Az iparág becslései szerint 2034 lesz az az év, amikor a biogáz-termelés várhatóan kielégíti a dániai kereslet 100%-át. Az ukrajnai háború miatt azonban a termelés fellendítésére tett erőfeszítések előrehozták a célt 2030-ra.

A dán kormány optimista, hogy ez a cél elérhető, és már bejelentette, hogy még ez évben fokozatosan ki akarja vezetni a földgázt. Továbbá, hogy megkönnyítse a biometán-gyártók életét, Dánia mentesíti őket az új szén-dioxid-adó alól. A dán klíma-, energia- és közüzemi minisztérium tulajdonában lévő független közvállalat, az Energinet szerint a biogáz másik előnye, hogy nagyon decentralizált, mivel a biometánt számos forrásból lehet beszerezni.

Az EU-cél

Ole Hvelplund, a Nature Energy vezérigazgatója kifejti, hogy az EU kapacitásának a biomassza-ipari hagyományokkal nem rendelkező területeken történő kiépítéséhez megfelelő politikára van szükség. A kormányoknak meg kell határozniuk azokat a helyeket, ahol lehetővé teszik a projektek felgyorsítását; ezeknek a helyeknek könnyű hozzáférést kell biztosítaniuk a meglévő gázhálózathoz. Ez felgyorsítja az üzem engedélyezéséhez szükséges 12 hónapot és az építkezéshez szükséges 18 hónapot.

2030-ra Dánia teljes gázszükségletét biomasszából fogja fedezni

A biometán üzemekbe kerülő biohulladék nem szállítható 25 km-nél messzebbre, ami jelentősen csökkentené a szénlábnyomot, és segítené a vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsájtás és az élelmiszer-pazarlás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseik elérésében.

Olaszország milliárdos befektetése a biometánba

Ezen a héten az EU Bizottsága 4,5 milliárd eurót (4,64 milliárd USD) hagyott jóvá a fenntartható biometán-termelés ösztönzésére Olaszországban. Az alap támogatja a fenntartható biometán előállítását abban az országban, amely jelenleg a gáztermelés negyedét Oroszországból importálja (a tavalyi 40%-hoz képest).

A 2026-ig tartó rendszer 1,75 milliárd USD-t biztosít erőművek építésére és 2,88 milliárd USD ösztönző tarifát termelt MWh-nként a következő 15 évben.

Az Egyesült Királyság konzultációt indít

Az októberig tartó konzultációs időszakban az Egyesült Királyság kormánya kikéri a befektetők, nem kormányzati szervezetek és tudósok véleményét arról, hogyan lehet ösztönözni a bioenergia és a szén-dioxid-leválasztás alkalmazását.

„Az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben támogatja a biomassza-energiát, hogy több energiát biztosítson Nagy-Britanniának. Minél több tiszta energiát termelünk az Egyesült Királyságban, annál kevésbé leszünk kitéve a változékony gázpiacoknak, amelyek megnövelik a számlákat” – mondja Kwasi Kwarteng, az Egyesült Királyság üzleti titkára.

A tengeri hínár széndioxid-megkötő képességre háromszor nagyobb az erdők kapacitásáénál

A múlt héten az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 32 millió fontot (39 millió USD) ítélt oda biomassza-projekteknek, beleértve a tengeri hínár kezdeményezést.

„A tengeri moszat két-háromszor több szén-dioxidot tárol a légkörből, mint az erdő, ami lehetőséget ad arra, hogy hozzájáruljon az Egyesült Királyság nettó nulla célkitűzéséhez. A hínártenyésztés jelenlegi állása azonban korlátozza a biomassza-termelést, mert drága, időigényes, munkaigényes és kockázatos hajlamos, különösen a tengeri vizeken” – ismeri el az Egyesült Királyság kormánya.

Az Egyesült Államokban az élelmiszer-pazarlásból kinyert energia egyre nagyobb teret nyer

A Vanguard Renewables bejelentette, hogy a Chobani, a Kikkoman Foods, a Schreiber Foods, a Hillebrand és a Polar Beverages csatlakozik az élelmiszer-pazarlás csökkentését, az újrahasznosítást és a megújuló energiatermelés kiterjesztését célzó mozgalmához.

„A Vanguard Renewables, az Unilever, a Starbucks és a Dairy Farmers of America által 2020-ban alapított Alliance célja, hogy először elkerülje vagy megszüntesse az élelmiszer-pazarlást, és azt, amit nem lehet eltávolítani, megújuló energiává alakítsa át farmokon alapuló anaerob rothasztókon keresztül” – magyarázza az üzlet.

Az anaerob rothasztó új bevételi forrást és a művelet melléktermékét, egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyát biztosít a gazdálkodóknak, amelyet a gazdagazdaságok a műtrágyák helyett kiszórhatnak.

Marc Cervera / Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek