Az Ekonoke piacra dobja az első teljesen hidroponikus komlóból készült sört
A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, és amely lehetővé teszi az évi akár 52 szüretet növényvédő szerek használata nélkül.
A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid-szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, így évente akár 52 szüretet is lehetővé tesz növényvédő szerek használata nélkül.
Az Ekonoke részletezi, hogy célja, hogy a közeljövőben globális komlószállítóvá váljon, teljesen skálázható saját technológiáját használva. A termelés növelése érdekében a vállalat egy 1000 négyzetméteres telephelyre költözik a spanyolországi Galíciában.
„Termelési folyamatunk teljesen automatizált, beleértve a klímavezérlést, a trágyázást és a fotoperiódusokat, és bárhonnan távolról vezérelhető. Jelenleg a betakarítás és a betakarítás utáni szakaszok automatizálását fejlesztjük” – mondta Inés Sagrario, az Ekonoke társalapítója és vezérigazgatója a FoodIngredientsFirstnek. „Gépi és mélytanulást alkalmazunk a létesítményeinkben, hogy teljes mértékben ellenőrizni tudjuk a termelést, javíthassuk a módszereinket és előre jelezhessük az esetleges termelési problémákat. Tudományos ismereteket és technológiát használunk, hogy maximalizáljuk az egy növényre jutó terméshozamot és minőséget, miközben minimalizáljuk az értékes erőforrások: az energia, a víz és a tápanyagok felhasználását” – magyarázza.
Az Estrella Galiciával együttműködésben kifejlesztett első sörük, a „Respect!” az első, kizárólag beltéri komlóból készült sörként kerül kereskedelmi forgalomba. A vállalat megjegyzi, hogy a komlótermelés masszívan az Egyesült Államokban és Németországban koncentrálódik, ahol a globális termelés 80%-a található. Sajnos az Ekonoke szerint a termelést jelentősen veszélyeztetik az éghajlati ingadozások az éves termés mennyiségét és minőségét illetően.
„A szélsőséges aszályok, a rendszertelen hőmérsékleti minták és az általában magasabb nyári hőmérséklet hatással van az aromakomlóra és annak savtartalmára (akár 60%-kal). Az évenkénti termésváltozások +/- 30%-os eltéréseket mutathatnak” – hangsúlyozza a vállalkozás.
Az északi féltekén a súlyos aszályok miatt az idén a terméshozamok az egész északi féltekén csökkentek. Mexikóban a súlyos aszályok miatt a termelést ideiglenesen leállították, és felszólítottak arra, hogy a termelést a nagyobb vízellátottságú régiókba helyezzék át.
A szabályozott környezet rendkívüli vízmegtakarítást tesz lehetővé a hagyományos mezőgazdasághoz képest, amihez hozzáadódik, hogy a vállalat keringtető öntözőrendszert használ, amely a növények termesztéséhez használt víz nagy részét újrahasznosítja, így 95%-os vízfelhasználás-csökkenés érhető el. Mivel azonban beltéri termesztésről van szó, az energiafelhasználás lényegesen magasabb.
„Bár folyamatosan erőfeszítéseket teszünk az energiafelhasználás csökkentésére, még mindig jelentős energiát használunk, mint minden vertikális termesztés esetében. A mi esetünkben azonban kizárólag megújuló energiát használunk a működésünk során” – magyarázza Sagrario.
Mark Cervera / Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
Cseh sörgyárak nem szállítanak Oroszországba
A cseh sörgyárak nem szállítanak sört Oroszországba, többségük már 2022…
Tovább olvasom >2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Bakancslista 2025: Országos Főzdetúra – ingyenes sörkóstolóval várják a sörkedvelőket
Egyedülálló kiadvány készült a sörkedvelők számára: a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >