Az Ekonoke piacra dobja az első teljesen hidroponikus komlóból készült sört
A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, és amely lehetővé teszi az évi akár 52 szüretet növényvédő szerek használata nélkül.

Mivel azonban beltéri termesztésről van szó, az energiafelhasználás lényegesen magasabb
A spanyol komlógyártó Ekonoke teljesen beltéri komlót termeszt Madridban egy olyan ellenőrzött környezetben, amely méri a szén-dioxid-szintet, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat és a fotoszintézist, így évente akár 52 szüretet is lehetővé tesz növényvédő szerek használata nélkül.
Az Ekonoke részletezi, hogy célja, hogy a közeljövőben globális komlószállítóvá váljon, teljesen skálázható saját technológiáját használva. A termelés növelése érdekében a vállalat egy 1000 négyzetméteres telephelyre költözik a spanyolországi Galíciában.
„Termelési folyamatunk teljesen automatizált, beleértve a klímavezérlést, a trágyázást és a fotoperiódusokat, és bárhonnan távolról vezérelhető. Jelenleg a betakarítás és a betakarítás utáni szakaszok automatizálását fejlesztjük” – mondta Inés Sagrario, az Ekonoke társalapítója és vezérigazgatója a FoodIngredientsFirstnek. „Gépi és mélytanulást alkalmazunk a létesítményeinkben, hogy teljes mértékben ellenőrizni tudjuk a termelést, javíthassuk a módszereinket és előre jelezhessük az esetleges termelési problémákat. Tudományos ismereteket és technológiát használunk, hogy maximalizáljuk az egy növényre jutó terméshozamot és minőséget, miközben minimalizáljuk az értékes erőforrások: az energia, a víz és a tápanyagok felhasználását” – magyarázza.
Az Estrella Galiciával együttműködésben kifejlesztett első sörük, a „Respect!” az első, kizárólag beltéri komlóból készült sörként kerül kereskedelmi forgalomba. A vállalat megjegyzi, hogy a komlótermelés masszívan az Egyesült Államokban és Németországban koncentrálódik, ahol a globális termelés 80%-a található. Sajnos az Ekonoke szerint a termelést jelentősen veszélyeztetik az éghajlati ingadozások az éves termés mennyiségét és minőségét illetően.
„A szélsőséges aszályok, a rendszertelen hőmérsékleti minták és az általában magasabb nyári hőmérséklet hatással van az aromakomlóra és annak savtartalmára (akár 60%-kal). Az évenkénti termésváltozások +/- 30%-os eltéréseket mutathatnak” – hangsúlyozza a vállalkozás.
Az északi féltekén a súlyos aszályok miatt az idén a terméshozamok az egész északi féltekén csökkentek. Mexikóban a súlyos aszályok miatt a termelést ideiglenesen leállították, és felszólítottak arra, hogy a termelést a nagyobb vízellátottságú régiókba helyezzék át.
A szabályozott környezet rendkívüli vízmegtakarítást tesz lehetővé a hagyományos mezőgazdasághoz képest, amihez hozzáadódik, hogy a vállalat keringtető öntözőrendszert használ, amely a növények termesztéséhez használt víz nagy részét újrahasznosítja, így 95%-os vízfelhasználás-csökkenés érhető el. Mivel azonban beltéri termesztésről van szó, az energiafelhasználás lényegesen magasabb.
„Bár folyamatosan erőfeszítéseket teszünk az energiafelhasználás csökkentésére, még mindig jelentős energiát használunk, mint minden vertikális termesztés esetében. A mi esetünkben azonban kizárólag megújuló energiát használunk a működésünk során” – magyarázza Sagrario.
Mark Cervera / Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
Ahol a nagyok csapolnak
A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2024-es jelentése szerint 2024-ben a hordós…
Tovább olvasom >Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten
Hat ikonikus budapesti söröző, 42 sörcsapjának kisüzemi specialitásait kínálja kóstolásra…
Tovább olvasom >Szlovénia legnagyobb sörfőzdéje 200 éves
Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli Szlovénia legnagyobb sörgyára, a Lasko Pivovarna…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >