Az éghajlatváltozás tovább növeli az élelmiszer-inflációt
Az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges időjárási események komoly hatással lehetnek a mezőgazdaságra és az élemiszerinflációra – állapította meg a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) friss tanulmánya.
A kutatók szerint az átlaghőmérséklet növekedése évente akár 3,2%-kal is megnövelheti az élelmiszer-inflációt 2035-ig, míg az általános infláció évente akár 1,18%-kal emelkedhet. Dr. Max Kotz, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy ezek a hatások mind a gazdag, mind a szegény országokat érintik.
Az emelkedő hőmérséklet hatása az árakra különösen érezhető a forró régiókban és az évszakokban. A jelentés rámutat arra, hogy az éghajlatváltozás által okozott infláció veszélyeztetheti a gazdasági és emberi jólétet, valamint a politikai stabilitást.
A tanulmány alaposan vizsgálta a 2022-es rendkívül forró európai nyarat, amikor a hőség és az aszály széles körű hatással volt a mezőgazdaságra és az árakra. A 2022-es nyári extrém hőség körülbelül 0,6%-kal növelte az élelmiszer-inflációt Európában, és a jövőbeli felmelegedés várhatóan tovább fokozza az ilyen szélsőséges időjárási események hatásait.
Az általános inflációra és az élelmiszer-inflációra gyakorolt hatások mérséklése érdekében azonban komoly intézkedésekre van szükség mind a gazdaság, mind az éghajlatvédelem területén. A kutatók szerint az előrejelzések alapján a jövőben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az éghajlatváltozás gazdasági következményeire és az ezekre adott válaszokra.
Kapcsolódó cikkeink
A fenntartható gazdaságélénkítés kulcsa az épületállomány energetikai megújítása
A hazai lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítése egyszerre jelent gazdasági növekedési lehetőséget,…
Tovább olvasom >NGM: a kormány mindent megtesz a kiskereskedelmi forgalom további növelése érdekében
A kormány töretlenül azon dolgozik, hogy a családok több pénzből…
Tovább olvasom >GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >